Tuesday, August 25, 2009

Pizza Sate Ayam

Sebelum ni ada yang request resepi piza sate ni. Dayang mintak maaflah yer sebab x sempat nak update resepi piza sate yg lepas. Jadi, dah alang2 masak piza ni utk bersahur mlm tadi dayang sertakan sekali resepinya kat sini. Bagi yang berminat, boleh lah cuba resepi yang sedap ni....

Bahan-bahan :
Untuk topping :
  • 200 gm isi ayam/daging (dayang guna isi ayam) - dihiris kecil2
  • 3 batang serai*
  • 5 biji bawang merah*
  • 2 ulas bawang putih*
  • 1/2 inci halia*
  • 1/2 inci lengkuas*
  • 1 sk jintan manis*
  • 1 sk jintan putih*
  • 3 sb gula merah
  • 1-2 sk garam
  • sedikit air asam jawa
Cara-cara : Kisar kasar bahan2 bertanda *. Gaulkan kesemua bahan di atas bersama isi ayam/daging dan perapkan 1 jam atau lebih. Kemudian digoreng separuh masak (goreng terendam)

bahan-bahan hiasan : tomato, cili benggala, bawang besar

Untuk doh piza: sila klik di sini atau di sini

****bakar dahulu doh pizza selama 5 minit sebelum dihiaskan dgn toppingnya

Cara-cara menyusun : sapukan sedikit sos cili di permukaan doh dan hiaskanlah dgn topping tadi dan bahan2 hiasannya. Bakar selama 20 minit dgn suhu 180C.

6 comments:

Kakda said...

mm Dayang org pertama buat Pizza sate ayam blog lain belum nampak lagi.

LOVE said...

Gosh! Tat luks so tasty n tempting. Few yrs back, Pizza Hut ada jual pizza ni di bulan puasa, selalu Love beli. Karang dah takde dah. So sad. KakDayang, u r so talented la! I want some pizza pls! Love tapau eh? Tenkiu! Adui takleh tahan perut ni karang. ;)

dayang_jack said...

kakda, hehe...resepi ni reka2 sendiri je kak...dulu jatuh cinta ngn piza sate kat pizza hut tu..teringin sgt nk buat tp x tau resepinya..takkanlah nk tanya piza hut lak kan..huhu. Pas tu dyg buatlah sendiri..Alhamdulillah...best sgt2...

dayang_jack said...

Love, k.dyg pun in love ngn pizza sate ni sjk mkn kat pizza hut dulu2 la..skrg dh xde ek...xpe2..love try ler resepi pizza ni...pasti berbaloi!

dayang_jack said...

Love,...o nk tapau yer?..ok dear, nanti k.dyg buat lagi..kasi special punya...hehe

Nur said...

salam
just drob by here.. nice sate n blog. posto posto