Tuesday, August 04, 2009

Ketam Berempah

Satu lagi menu ketam berempah versi dayang. Masak dgn cara mudah tapi sedap.

Teringat masa mula2 kawin, hubby tak minat makan ketam. Dia tak sangka yg dyg ni peminat seafood. Setiap kali bila ternampak je ketam ni kat pasar, dyg akan mintak hubby belikan. Mula2 dia xnak beli, sampai merajuk dh ni....muncung memanjang jer...mau tak mau, dia belikan gak. Lepas tu, dyg masak sedap2. Yang nak geli hatinya, dia pulak yg makan sakan ketam tu sampai habis...heheh. Itulah magic....yang tak minat jadi minat. Skrg ni tak perlulah dyg nak request lagi. Dia sendiri akan belikan. Thank you dear.


Inilah resepinya yer kalau teringin nak cuba....

Bahan-bahan :
  • 6 ekor ketam (digaul bersama kunyit dan garam kemudian digoreng hingga masak)
  • 6 biji cili padi (diketuk)
  • 3 ulas bawang putih(ditumbuk)
  • 1 tangkai daun kari
  • 1/2 cawan susu cair/santan cair
  • 1/4 cawan air
  • 1 sdt serbuk ketumbar
  • 1 sdt serbuk jintan manis
  • 1 sudu makan serbuk kari (dibuat pes)
  • 1 sudu besar mentega/marjerin
  • 1 biji telur
  • garam dan sedikit gula
Cara-cara :
  1. Panaskan mentega/marjerin di dlm kuali. Tumis bawang putih dan daun kari hingga wangi.
  2. Masukkan serbuk ketumbar, serbuk jintan manis dan pes kari. Masak hingga garing.
  3. Masukkan susu cair/santan, air, cili padi, garam dan gula secukupnya. Kacau sebati.
  4. Pecahkan telur dan kacau perlahan.
  5. Akhir sekali masukkan ketam. Gaulkan.
  6. Setelah masak, hidangkan. Enjoy!

1 comment:

Shabby said...

sedapnye kak.. teliur da ni.. :) sy ada try resepi ikan celup tepung akak. sedap btol! ;)