Menu ni dimasak lepas berbuka puasa. Lambat sikitlah nak makan sb masih kenyang dgn roti jala..tapi nasik tetap makan gak sekurang-kurangnya sekali sehari.
Sayur bendi ni memang sedap dimakan panas2 dgn nasi panas. Buat cara berempah...memang tak tahan dibuatnya.
Bahan-bahan :
Bahan-bahan :
- 7 batang bendi (direndam bersama air garam, tuskan/keringkan dan dipotong menyerong)
- 8 ekor udang basah (dibuang kulit)
- 1/2 sudu besar serbuk kari daging (dijadikan pes)
- 1/2 sk serbuk ketumbar
- 1 biji cili merah (dihiris)
- 2 biji bawang merah (ditumbuk)
- 1 ulas bawang putih (ditumbuk)
- 1 sk air asam jawa
- garam dan sedikit gula
- Panaskan sedikit minyak di dlm kuali. Tumis bahan2 tumbuk hingga wangi.
- Masukkan pes kari dan serbuk ketumbar. Kacau dan biarkan sampai pecah minyak.
- Masukkan udang, cili merah dan sedikit air.
- Masukkan garam, gula dan air asam jawa. Kacau hingga udang hampir masak.
- Masukkan bendi dan gaulkan sehingga masak.
No comments:
Post a Comment