Teruja sgt nak mencuba resepi daging kandar kak asma hasil skodeng umah hana@ina jepun petang tadi...tanpa fikir panjang, terus je ke dapur masak ayam kandar. Bukan takda daging, cuma nak rebus daging tu mengambil masa lak. Jadi, dayang guna ayam je lah, senang cerita. Memang sedap dan resepinya pun simple je. Terima kasih k.asma krn sudi berkongsi resepi yang sedap ini. Cuma, dayang add 1 sudu besar madu untuk menyedapkan lagi rasanya.
Dayang cnp resepinya di sini yer.
Bahan-bahan :
- 1/2 kg daging (guna ayam)
- 6 ulas bawang putih/1 inci halia(tumbuk/blend)
- 2 sudu besar kicap pekat maggi
- 2 sudu besar sos tomato
- 2 sudu besar sos cili
- 2 pkt serbuk kari daging babas(1 1/2 pun boleh)
- 1 labu bawang besar(dimayang)
- 1 ulas bawang putih (dimayang)
- KUlit kayu manis dan bunga lawang
- sedikit daun kari
- garam dan perasa
- daging/ayam dibersihkan hiris dan direbus(simpan air rebusan)
- Tumiskan bawang besar,bawang putih,kulit kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau.
- Masukkan bawang putih dan halia yang ditumbuk halus dan juga daun kari.
- Kemudian masukkan campuran rempah tadi(kicap pekat,sos dan serbuk kari).kacau sebati.
- bila dah sebati kuah masukkan daging dan air rebusan daging.
- Masukkan garam dan perasa.kacau lagi
- Perasakan dan masak lah sehingga kuah menjadi pekat.
No comments:
Post a Comment