Satu lagi lauk sedap utk hari ini. Sebenarnya dh lama gak tak masak hati lembu ni. Sesekali makan memang menyelerakan. Resepi pun mengikut selera dan bahan2 yang ada.
Hati ni kalau tak kena cara memasaknya memang tak sedap dan berbau. Jadi, dayang rebus dulu dgn sedikit garam (tapi jgn rebus lama sgt, nanti liat pulak..hehe) dan kemudian barulah dihiris nipis2 sebelum dimasak dgn perencahnya. Itu cara dayanglah, cara org lain tak taulah kan...
Apa2pun...layan jelah gambar2 ni dulu yer... :)
Bahan-bahan :
- 500 gm hati lembu (direbus bersama sedikit garam hingga masak dan dihiris)
- 1 labu bawang besar*
- 3 ulas bawang putih*
- 1/2 inci halia muda*
- 1 sudu besar cili kering kisar
- 1 sk serbuk ketumbar
- 1 sudu besar kicap pekat
- 1 sudu besar kicap manis
- 1 sudu makan sos tiram
- 1 sk air asam jawa
- 1 sk gula
- garam jika perlu
- 3-4 biji cili padi (diketuk) - jika suka
- bahan2 hirisan : cili merah dan bawang besar
- Kisar bahan2 bertanda *. Sediakan kuali. Panaskan sedikit minyak. Tumis bahan2 kisar, serbuk ketumbar dan cili kering hingga wangi.
- Masukkan kicap pekat, sos tiram, kicap manis, cili padi dan sedikit air. Kacau lagi sehingga sebati.
- Masukkan hati, garam(jika perlu) dan gula. Gaulkan. Kemudian, masukkan air asam jawa, cili merah dan bawang besar. Hidangkan setelah masak.
No comments:
Post a Comment