


Bahan-bahan :
- 200 gm daun pegaga(diracik)
- 200 gm daun selom(diracik)
- 2 biji bawang merah
- 1 ulas bawang putih
- 1/2 inci belacan bakar
- segenggam udang kering
- 5 biji cili padi
- 2 sm halia muda
- 1 sudu makan jus limau kasturi
- sedikit kelapa parut (ambil putihnya)
- garam dan gula secukupnya
- Kupas kulit bawang bawang merah dan bawang putih. Satukan dgn udang kering dan halia di dlm kuali. Gorengkan tanpa minyak. Kemudian ditumbuk bersama cili padi dan belacan sehingga lumat.
- Gaulkan bahan2 tumbuk tadi bersama daun pegaga dan daun selom. Masukkan jus limau, garam dan gula. Akhir sekali masukkan kelapa parut dan kacau sebati.
- Sedia utk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment