Setelah berhari2 tertangguh2 nak buat, baru hari ni dapat buat. Keenakannya memang tak dapat nak dihuraikan dgn kata2. Apa2pun...layan je dulu... :)
Bahan-bahan :
- 1 kilo ketam bunga (dibersihkan)
- 3 biji bawang merah*
- 2 ulas bawang putih*
- 1 biji cili merah*
- 3 cm kunyit hidup*
- 6 biji cili padi*
- 2 batang serai (diketuk)
- sedikit hirisan nanas dan timun
- 200 ml santan pekat
- 1 keping asam gelugur
- garam dan sedikit gula
- Kisar bahan-bahan bertanda *.
- Panaskan 2 sb minyak di dlm kuali/periuk. Tumis serai dan bahan2 kisar hingga naik bau. Masukkan 1 cawan air atau lebih. Biarkan ia mendidih seketika.
- Masukkan ketam, santan dan bahan2 selebihnya. Kacau sehingga ketam masak.
No comments:
Post a Comment