Lauk udang yang tak pernah jemu dimakan. Masaklah cara apa sekalipun ia tetap menyelerakan lebih2 lagi dapat udang yang besar dan fresh.
Terfikir gak nak buat butter prawns tetapi kat umah ni anak2 tak berapa gemar makan udang yang tak berkuah. Sebab tu lah malas nak buat. Nanti2 je lah....
Terfikir gak nak buat butter prawns tetapi kat umah ni anak2 tak berapa gemar makan udang yang tak berkuah. Sebab tu lah malas nak buat. Nanti2 je lah....
Bahan-bahan :
- 1/2 kilo udang (dibersihkan)
- 5 biji bawang merah (dikisar)
- 2 ulas bawang putih (dikisar)
- 1/2 inci halia (dikisar)
- 2 sb cili kering kisar
- 2 helai daun limau purut
- 1 sk serbuk ketumbar
- 2-3 sb sos cili
- 2 sb sos tomato
- 1 sb sos tiram
- sedikit garam dan gula
- lain2 bahan hirisan : kapsikum, tomato, daun sup
- Panaskan sedikit minyak di dlm kuali. Tumis bahan2 kisar dan cili kering hingga terbit bau.
- Masukkan serbuk ketumbar, sos tiram, sos tomato dan sos cili. Kacau sebati.
- Masukkan udang, daun limau purut dan sedikit air. Kacau dan biarkan ia mendidih.
- Masukkan garam dan gula secukupnya serta bahan2 hirisan yg lain.
- Setelah masak, angkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment