Friday, August 07, 2009

Seafood Pizza

Anak2 makan pizza daging. Dayang n hubby makan pizza udang + ketam. Buat simple jer ni tapi memang mabeles! Sebabnya...dyg x guna keju parut tapi guna cream cheese utk buat sosnya.

Doh rotinya pun lembut je sesuailah dgn permintaan Princess tu. Dia tak suka doh yang crispy tapi si Prince lain pulak citarasanya. Alahai...susah betul nak memuaskan kedua2 pihak ni...huhu. Apa2pun, si kecik tu ttp berselera makan lebih2 lagi kalau letak byk cheese. Favorite tuh...skrg ni pun dia ada kat kedai dgn hubby semata2 nak beli slice cheese...hehe.

Atas permintaan rakan2 blogger, inilah resepinya yer. Selamat mencuba!

bahan-bahan :

Untuk topping :
  • 7 -8 ekor udang basah (dibuang kulit kecuali bahagian ekor)
  • 1 biji putih telur
  • tepung goreng kentucky
Cara-cara : Celupkan udang dgn telur dan salutkan dgn tepung tadi dan goreng sehingga masak. Ketepikan.

Untuk Sos Keju :

* 1 1/2 cawan susu segar
* 1 sb mentega
* 1 sb tepung gandum + 1 sb tepung jagung (dibancuh dgn sedikit air)
* 125 gm cream cheese
* sedikit lada sulah
* garam

Cara-cara : Cairkan mentega di dlm periuk/saucepan. Masukkan susu dan krim keju/keju parut. Kacau hingga keju hancur. Masukkan bancuhan tepung, lada sulah dan garam. Kacau lagi hingga pekat.

Lain2 bahan2 topping :
  • crabstick
  • sos tomato
  • mayonis
  • oregano
  • capsicum (didadukan)
  • tomato(didadukan)

Doh Pizza : Boleh juga Klik Di Sini untuk versi lain.
  • 2 cawan tepung roti
  • 2 sk yis mauripan
  • 90 ml air suam
  • 70 ml susu segar suam
  • 1 sk garam halus
  • 2 sb gula
  • 1 sb marjerin
  • 1 sb susu tepung
Cara-cara : Satukan kesemua bahan(kecuali susu segar dan air) di atas ke dlm satu bekas besar dan gaulkan rata2. Kemudian tuangkan susu segar dan air. Uli sehingga menjadi doh yang elastik. Kemudian rehatkan doh(tutup dgn kain lembab) selama 1 jam. Panaskan oven pd suhu 180C. Sesudah itu, tumbuk2 sedikit doh tadi dan canaikan mengikut saiz dulang yg digunakan. Sapukan sedikit minyak zaitun/minyak masak pd dulang tersebut dan letakkan doh tadi di dlmnya. Ratakan. Cucuk2 sedikit dgn garfu. Bakar selama 5 minit. Keluarkan.

untuk menyusun topping : Sapukan sos tomato dan mayonis di serata doh pizza, diikuti udang, crabstick dan bahan2 lain. Kemudian tuangkan sos keju di atasnya dan taburkan oregano. Bakar selama 20 minit atau sehingga keperangan.

3 comments:

Watierman said...

Sedapnya pizza Dayang...akak dah buat udang lada hitam tu...semalam..tq yer sangat sedap!!!

dayang_jack said...

k.watie : thanks for trying kak. lebiuu!...piza ni mmg sedap dan creamy...

Nur said...

kak dayang, walaupun sudah lama N3 ni namun bila aku buka link akak pg2 begini terasa laparnya.. sedapnya pizza kau kak... superb