Tuesday, February 12, 2013

Kek Coklat Keju Kukus


Wahhh! Dah agak lama tak mengukus kek. Rindu pulak nak makan. Projek mengukus ni pulak asyik tertangguh2 disebabkan kesuntukan masa dan jugaaa...heheh...kemalasan yang tak dapat dielakkan. Betul! DJ sejak dua menjak ni banyak sangat dilanda kemalasan. Tapi selera nk makan kek kukus bukan main lagi...Ingat nk order dari biras jer tp dia tak buat sangat kek kukus. So, DJ akhirnya terpaksalah merajinkan diri ke dapur ...godek2 apa2 yang patut. Alhamdulillah, berkat rajin dan semangat, akhirnya terjadilah satu lagi koleksi kek dan resepi baru DJ. Sebenarnya nk buat kek ni taklah sesusah mana pun....heheh.

Tapi sebelum kejadian kek keju coklat yg sedap ni, penat gak DJ memikirkan nk buat kek kukus apa. Mula2 terfikir nk buat kek keju pandan. Lepas tu tak jadi pulak. Lepas tu terfikir pulak nk buat kek keju stoberi...heheh...adehh...pening2. Akhirnya DJ buat coklat keju je lah. Alhamdulillah....sangat elok kejadiannya. Rasa pun taklah manis sgt. Tapi sedap dan lembut jer. Hehehe....habislah dietku lepas ni...baru jer lepas kurangkan lemak sbyk 3-4kg....harap2 maintain la ek... :D :P


Jom kita semak resepinya! Boleh cuba jika berminat. Inshaa Allah sekiranya rajin nanti DJ nk buat versi pandan keju atau strawberi keju pulak. ;)

Terima kasih sudi menjengah ke dapur DJ ye. Selamat bercuti dan ceria selalu!

Kek Coklat Keju Kukus
resepi : dayangjack

bahan-bahan : loyang 8x8x3

Lapisan Coklat :
  • 170g tepung serbaguna/tepung gandum (diayak)
  • 170g mentega / salted butter (pada suhu bilik) - DJ menggunakan mentega jenama Farmcows
  • 3 biji telur gred B
  • 220g gula kastor
  • 45 g serbuk koko - dibancuh dengan 150ml air suam
  • 1 sudu kecil esen vanilla
Lapisan Keju :
  • 600g krim keju (pada suhu bilik)
  • 2 biji telur
  • 120g gula kastor
  • 1 sudu kecil jus lemon/jus oren/esen vanilla
  • 4 sudu makan tepung gandum

Cara membuat :
Lapisan Coklat :
  1. Putar mentega bersama gula hingga kembang dan berkrim dengan kelajuan maksima. Kemudian masukkan telur satu demi satu sambil diputar dengan kelajuan perlahan. 
  2. Masukkan pula esen vanilla dan putar lagi. 
  3. Masukkan bancuhan koko tadi dan putar lagi hingga rata.
  4. Akhir sekali masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau rata dengan spatula. Setelah itu, putar dengan pengadun selama 20 saat sahaja. Ketepikan. 
Lapisan Keju :
  1. Putar krim keju hingga hancur. Kemudian masukkan gula sedikit demi sedikit sambil diputar hingga berkrim.
  2. Masukkan telur satu demi satu. Putar lagi hingga rata.
  3. Masukkan jus lemon/jus oren atau esen vanilla. Putar lagi.
  4. Akhir sekali masukkan tepung. Putar hingga sebati. 
Cara mengukus :
  1. Pastikan air kukusan panas dengan api perlahan. Sediakan loyang dan sapukan dengan mentega. 
  2. Adunan coklat dan adunan keju hendaklah dibahagi dua bahagian sama rata. Mula-mula tuangkan lapisan coklat ke dalam loyang dan kukus selama lebih kurang 20 minit. (penutup loyang hendaklah dibalut dengan tuala bersih supaya air kukusan tidak menitik ke dalam loyang). Loyang tidak perlu ditutup dengan kertas foil atau plastik.
  3. Kemudian tuangkan pula adunan keju dan ratakan. Kukus lagi selama 20 minit. 
  4. Setelah itu, masukkan pula adunan coklat. Ulangi proses hingga habis kesemuanya. Seterusnya boleh juga ditambahkan lagi masa mengukus selama 10-15 minit.
  5. Setelah masak, tutupkan api. Biarkan kek sejuk sebelum dikeluarkan dari loyang. 
** Perlu diingatkan kek ini TIDAK menggunakan serbuk penaik atau soda bikarbonat. Harap maklum. 

Tak sangka pulak yang paling byk makan ialah mr hubby....ekeke


SEBARANG PERTANYAAN, SILA HUBUNGI DJ DI FB. TQVM. 

25 comments:

rahel said...

Salam Kak DJ..
Nampak sangat gebu dn halus je kek ni...mesti enak banget...teringin la...

Hafizah Mohamad said...

Salam kak DJ..sedapnyer tgk kek coklat keju ni...nampak cam senang ja...insyaAllah nanti nak try buat plak la...tunggu kerajinan menjelma la dulu...he he he...

atie @ ejay said...

wah sedapny:)

K.Nor said...

tergerak jer hati nak mencuba.. tp keju tarak la pulak.. nanti la esok2 gi gergasi :)

Nooriah Abdullah said...

salam Dj
nampak sedap sangat kek tu akak pun macam nak mencuba jugak cantik dan gebu je..

♥MAMASYAZA♥ said...

alahaiiii nampak sedappp sgttttt

Mama Eiza said...

Tergoda bile melihatnyer n dh tak sabar nk mencuber resepi ni...
Nampak pun macam sedappp jer...

Mama Eiza said...

Tergoda bile melihatnyer n dh tak sabar nk mencuber resepi ni...
Nampak pun macam sedappp jer...

Gee® said...

Sedapnyaaa... mesti cuba ni... tak tahan godaan

~Sya~ said...

wah, menggodanya kek ni...rasa sayang nak makan...heheh

Mr and Mrs Jocko FND said...

Sedapnya...nak cuba hujung mngu ni. Nak tanya, tuala mcmna ya? Tuala biasa ke atau mcm lampin baby? Huhuhu 1st time nak try.

fairus mohamad noor said...

kek ni mmg sedap..x rugi cuba wat mggu lps..mmg senang nk membuatnyer..

azlizaASRI said...

oh mai , sedapnya kak ^^

anilamnaw said...

salam..halalkan resepi..mau try..nampak sedap!!!

DjDayang Jack said...

@rahel
w'salam rahel...
trm ksh ye sudi singgah. kek ni mmg sedap dan lembut je. try ler nanti ye... tq :)

DjDayang Jack said...

@Hafizah Mohamad

w'salam hafizah...tq

tak susah nk buat kek ni. in fact bhn2 pun simple jer. bebas bp n soda bikarbonat.
tp apa2pun rajin tu kene ade. kalau x, semuanya x jln...mcm akak ni gak..ikut mood ...hehehe

DjDayang Jack said...

@atie @ ejay

mmg sedap dear... tq :)

DjDayang Jack said...

@K.Nor

hehe...dah agak dah kak nor gerenti suke punye lah....heheh

DjDayang Jack said...

@Nooriah Abdullah

w'salam kak...
sila2...mmg sgt2 dialukan utk mencube resepi ni. semoga menepati citarasa akak sekeluarga ye. trm ksh :)

DjDayang Jack said...

@♥MAMASYAZA♥

mmg sedap sgt sampai lupe diet...heheh

Sury Abil said...

Salam kak dayang...kukus tok ho...kmk salu mlh tunok...blh try resepi ktk tok..gudaa ....:-)

Suhaini Mashuri said...

serius,mmg sedap kek ni..sy da wat 2hr lps...tq kak share resepi ni :)

NEKCIK said...

Salam kak dayang...bila tengok gambar ni macam bkobar kobar nekcik nak buatnya!!

Ummi said...

Assalam Dayang, apa kabar? Hehee..akak duk berlegar di FB jek, kat blog dah x reti nak masak...hahaha. Menarik jek tgk kek ni...insyAllah akak nak cuba nnt, ada cheese tu...

CheNamNam said...

tengok ajer pon dah tau sedappp...nanti bebila nak cubalahh...