Tuesday, August 04, 2009

Mee Bandung versi Dayang_Jack


Alhamdulillah....setelah sekian lama tak masak mi bandung, hari ni tertunailah hasrat di hati. Memang mengenyangkan. Lagipun ini kes nak perhabiskan stok mi kuning jadi sayanglah kalau tak dimasak. Buat mi bandung ni pun taklah sesusah mana. Memandangkan keledek merah msh ada sikit lagi, jalan je lah..hehe.

Mi bandung ni ada banyak versi. Kat Sabah pun ada versi tersendiri. Rasanya ada manis2 gitu. Kat situlah dayang mula2 diperkenalkan mi bandung ni oleh kawan2. Terus jatuh cinta. Pendek kata, hampir setiap hari dayang nak beli mi bandung. Dayang ni cepat appreciate makanan. Kalau dah fall in love, sampai bila2 pun dyg akan terus fall in love. Lagi satu, dyg tak segan silu bertanya ttg resepinya. Ada kebaikannya. Mula2 buat sendiri, sedap gaklah tapi msh tak berpuas hati. Dayang tambah/kurangkan lagi bahan-bahannya. Biar btl2 puas hati. Maklumlah yang nak makan adalah diri sendiri. Jadi kenalah buat mengikut citarasa sendiri.

Resepi Mee Bandung

bahan-bahan : (untuk 1-2 orang makan)
  • 1 pinggan penuh mi kuning
  • 100 gm keledek merah (direbus dan dikisar bersama 1/2 cawan air)
  • 1/2 labu bawang besar*
  • 2 ulas bawang putih*
  • 1 sudu makan udang kering*
  • 1 sudu makan cili kering kisar
  • 1 sudu makan sos tiram
  • 1 sudu makan kicap cair
  • 1 sdt jus limau kasturi - (kalau xda, boleh gantikan dgn 1 sudu makan sos tomato)
  • 2 sudu makan sos cili
  • 1-2 sudu makan kacang tanah kisar
  • 2 biji cili padi (dihiris)
  • sedikit udang basah(dicelur/direbus)
  • sedikit fishcake (dicelur/direbus)
  • sedikit sawi/taugeh(dicelur)
  • garam dan sedikit gula
  • 1 biji telur
  • bahan-bahan lain : bawang goreng dan daun bawang/daun sup
Cara-cara :
  1. Kisar bahan2 bertanda *.
  2. Didihkan air secukupnya di dlm periuk/kuali. Masukkan cili kering dan bahan2 kisar. Biarkan ia mendidih. Masukkan pula kacang tanah dan keledek yg telah dikisar tadi. Kacau sebati.
  3. Masukkan kicap cair, diikuti sos cili, sos tiram dan jus limau. Perasakan dgn garam dan gula. Pecahkan telur dan biarkan ia masak sebentar.
  4. Tuangkan kuah ke dlm mangkuk yang berisi mi kuning serta bahan2 hiasannya.

4 comments:

Am-flora said...

sedapnya mee bandung! letak keledek ke dayang? biasanya kalau kat sini yg ltk keledek mee rebus, mee bandung ltk kacang diblend. tapi apa pun kita yg membuatnya so semuanya blh diadjust kan..! jgn lupa resepinya ok..

Watierman said...

Dayang...jgn abiskan...akak nak semangkuk....sedapnya...baru balik dari KL ni mood MALAZZZ lagi...

dayang_jack said...

k.am : tq kak. a'ah ltk keledek merah. ltk kacang blended gak. wokeh, nak ltk resepi jap lg...heheh

dayang_jack said...

k.watie : laaa, dah abih la kakkk...nape lmbt sgt???..whuaaaa...heheh..xpe2, karang kte masak lagi...orait?