Tuesday, August 04, 2009

Jagung Manis Bermayonis

Last n3 utk hari ni. Sweet corn ni mmg best. Nak masak pun senang. Nak bakar, nak rebus, nak kukus, semuanya boleh. Ingat tadi nak bakar jer tapi gara2 nak cepat, dyg kukus jelah kejap. Lepas tu add garam dan mentega secukupnya. Gaul2kan dulu. Lastly, letak mayonis 1 sudu besar. Kacau sebati. Dah siap....

O ya lupa nak bg tau...jagung bubuh mayonis ni idea si princess. Setiap kali masak jagung, dia suruh letak mayonis sekali. Katanya sedap. So, dyg try ler makan. Mmg sedap. Lama2 dh terbiasa buat mcm ni. Lagilah dia berselera makan. Pandai anak mama!... :)

Bahan-bahan :
  • 500 gm jagung manis (dikukus hingga masak)
  • 1/2 sdt garam
  • 2 sudu makan mentega
  • 1 sudu besar mayonis


4 comments:

Eyna's said...

Sdap ek ltak mayonis???

TAk pnah try lagi...slalunya letak garam, mentega dan susu cair je....

dayang_jack said...

eyna : belum cuba belum tau. cubalah dulu. sedap kalo ikut selera tekak ni. anak2 pun suka bangat!

Watierman said...

Mesti la sedap..mayo tu kan lemak2 masam manis...memang Princess tu pandai makan!!!

dayang_jack said...

k.Watie : hehe...mmg best...Alhamdulillah, sronok tgk ank2 makan. Kalau tak, gerenti susah hati...