Sunday, March 15, 2009

Choc Pudding


Align CentreDessert favorite anak2...especially bila dh ditambah ganache kat bahagian atasnya, lg budak2 suka...apa lagi, kalau setakat satu bekas mmg x cukup.


Choc puding ni baru dikeluarkan dari peti sejuk. Hmm...idea kreatifku datang lagi...Nak bg cantik kat bahagian atasnya, apa kata kita buat toppingnya sekali. Memang best sgt2. Resepinya mudah je. Bahan-bahan x perlu banyak. Apa yang ada dlm stok, itulah dayang gunakan utk buat puding ni. Sedap bangat...!


Bahan-bahan :
  • 10 g serbuk agar-agar
  • 2 cawan air
  • 1 cawan susu segar
  • 3/4 cawan serbuk minuman coklat(less sugar) + sedikit air panas (dibancuh)
  • 3/4 cawan gula pasir (kalau serbuk coklat dah manis, kurangkan sukatan gula)
  • 1/4 sk serbuk kulit kayu manis/esen vanilla (optional)

untuk ganache : 40 gm coklat masakan + 1 sudu besar butter + 1/4 cawan susu segar/air


Cara-cara :
  1. Didihkan air bersama serbuk agar-agar dan gula.
  2. Masukkan susu segar dan bancuhan serbuk coklat. Didih dgn api kecil.
  3. Masukkan serbuk kulit kayu manis atau esen vanilla. Tutup api. Tapiskan dan tuangkan ke dalam bekas/loyang. Sejukkan seketika sebelum disimpan ke dlm peti sejuk.
  4. Untuk ganache, masukkan kesemua bahan ke dalam periuk dan panaskan sambil dikacau sehingga pekat.
  5. Keluarkan puding dari peti sejuk. Tuangkan ganache di atasnya.