Hah, tu dia...ayam datang lagi....hehe!,...x abis2, kan...kali ni ayam panggang plak. Actually, ayam ni dimasak minggu lepas tp x sempat nk post. Si princess dh banyak kali request nk makan ayam ni, maka, dayang sempatlah memposingkan kejap ayam ni sebelum kena ngap..(hehe...kalau Nik Safiah terbaca ayat2 yg ntah ape2 gaya bahasanya ni, mau je kena tegur...). Well, ayam panggang ni adalah ilham dr majalah masakan kira2 2-3 thn lps tp resepinya dah 60% diadaptasikan mengikut citarasa sendiri. Kena pulak dgn taste satu famili. Tu le yang bestnya. So, kalau ade sesape yang ingin mencuba, bolehlah refer resepi ni yer....
Bahan-bahan:
Utk Perapan: (1 jam)
- 1 ekor ayam (dipotong ikut suka)
- 1 sudu besar serbuk kari ayam
- 2 sudu besar jus lemon
- 5 ulas bawang putih (ditumbuk)
- sedikit garam
- 1 sudu besar madu
- 1 sudu besar minyak zaitun
Utk Sos :
- 2 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar sos cili
- 1 sudu besar sos tomato
- 2 sudu besar sos BBQ
- sedikit mayonis
- sedikit serbuk lada sulah
- sedikit gula
- 500 ml air
Setelah ayam dimasak, tuangkan sos ke atasnya dan panggang semula selama 20 minit dgn suhu 200C.
No comments:
Post a Comment