Nasi Lemak Dayang
Dah lama rasanya tak makan nasi lemak. Jadi, pagi ni dayang merajinkan diri ke dapur demi memenuhi hasrat di hati...Bahan-bahan ( seisi keluarga )
UNTUK NASI :
- 3 pot kecil beras (dicuci dan ditoskan)
- 120 ml santan kotak rendah lemak(Ayam Brand) + air secukupnya
- 1 camb mentega
- 2 ulas bawang merah (dihiris)
- 1 ulas bawang putih (dihiris)
- 1 cm halia muda (dihiris)
- 1 sb gula
- sedikit garam
- 1 batang serai (dititik) - optional
- 1 helai daun pandan (disimpul)
BAHAN UTK SAMBAL : - 50 g ikan bilis (saiz sederhana)
- 4-5 camb cili kisar
- 5 ulas bawang merah (dikisar)
- 2 ulas bawang putih (dikisar)
- 1 inci belacan bakar (dikisar)
- 1/2 biji bawang besar (dihiris)
- 2 camb santan rendah lemak/susu cair
- 1 sudu makan air asam jawa
- garam dan gula secukup rasa
BAHAN SAMPINGAN : - telur rebus, kacang tanah(digoreng), dan timun.
Cara-cara
- Nasi dimasak bersama campuran bahan2nya.
- Panaskan 3 camb minyak di dalam kuali. Tumis cili terlebih dahulu sehingga btl2 masak. Barulah dimasukkan bahan2 kisar dan kacau sehingga pecah minyak.
- Masukkan ikan bilis, santan/susu cair, garam, gula, asam jawa dan kacau sebati. Akhir sekali masukkan bawang besar dan kacau lg sehingga masak.
- Sajikan dgn nasi lemak dan bahan2 sampingannya.
No comments:
Post a Comment