Friday, March 27, 2009

All In One - Sardin Bersos, Ayam Kurma, Sayur Campur, Sambal Belacan & Dadih Koktel

Sardin Bersos
Lauk yang dah lama x merasa. Kali ni masak dua tin sekali....hehe...tin kecil je....Ingat nak masak kari tapi x jadi. Maklumlah, last minute baru nak buat. So, dyg masak style sendiri. Sedap sehingga x terkata.....tak percaya? Cubalah resepi ni...

Bahan-bahan :
  • 1 tin besar sardin
  • 1-2 sb cili kering kisar
  • 2 biji bawang merah (ditumbuk)
  • 1 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • 1 sudu makan kicap pekat/karamel
  • 1 sudu makan sos tiram
  • 1 sudu makan sos cili
  • 1 sudu makan sos tomato
  • 2-3 biji cili api (diketuk)
  • 1 helai daun limau purut
  • sedikit bawang besar dihiris, cili merah dan tomato
Cara-cara : Panaskan 2 sudu besar minyak. Tumis bahan-bahan yang ditumbuk dan cili kering hingga wangi. Masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato dan tambah sedikit air. Kacau rata-rata. Masukkan sardin, cili api, daun limau purut dan sedikit air. Akhir sekali, masukkan bawang besar, cili merah dan tomato. Kalau kurang masin dan manis, boleh tambah garam dan gula.


Ayam Kurma
Ayam masak kurma ni mmg favorite anak-anak. Kalau ada nasi beriani lagilah dia org suka. Tapi makan dgn nasi putih pun sedap juga.



Sayur Campur
Kalau xde sayur, rasa x lengkap pulak menu. So, hari-hari wajib ade sayur, tak kiralah ape jenis sayur sekalipun. Yang ini pun dah memadai.


Sambal Belacan
Actually, dyg x makan sambal belacan ni hari-hari. Kalau rajin, dyg akan buat. Tapi kalau u all nak tau setiap kali nak menumbuk sambal ni, dyg akan pakai spec...huhu. Pedih yu, kalau terkena mata...hehe. Kalau kat kampung, hari-hari kena ada sambal belacan sb ade geng, meriah sikit. Barulah sedap. Tapi resepi sambal belacan yang kat kampung dyg berbeza sedikit dgn resepi sambal belacan kat sini. Ape2pun, dyg x memilih sgt. Janji pedassssss!...Gambarnya agak blur sikit ni, sb dh x sabar nak ngap....hehe.
Bahan-bahan : belacan bakar, cili api, cili merah, gula, garam, limau kasturi dan tomato.

Dadih Koktel
Ni pulak dessert kegemaran anak-anak. Very simple but nice. Gambar ni diambik sebelum dadih ni dimasukkan ke dlm fridge sb tu agak comot sikit. Bukan ape, kalau masuk dalam fridge dulu, takut karang x sempat nk posing...hehe.

Bahan-bahan:
utk 3-4 org
  • 3 1/2 sb serbuk dadih perisa mangga
  • sedikit buah-buahan koktel (disejatkan)
  • 2 sb gula pasir
  • 1 cawan susu segar
  • 1/2 cawan air
Cara-cara :
  1. Didihkan susu segar bersama gula dan air.
  2. Tutupkan api dan kacau lagi.
  3. Masukkan serbuk dadih dan kacau rata-rata.
  4. Sediakan acuan/bekas yang bersesuaian. Masukkan buah-buahan koktel dan tuangkan dadih tadi ke dalamnya. Sejukkan.

No comments: