Salah satu menu hari ni. Yang lain x sempat nak tayang sb dah habis...hehe. Masakan udang yg tak pernah jemu dimakan...Very simple but very delicious!...ni kira last kopak la yer...after dis kena off dulu makan udang...next time kita akan buat yg lebih 'thrill' lagi....
Resepi ni mmg simple dan seakan2 buttered prawn. Cuma tekniknya sj yang berbeza. Jom cuba!
Bahan-bahan :
***utk tip2/panduan membuat kek dan apam, dyg akan update kemudian yer sb skrg tgh berusaha mengumpul/menaip bahan dan sebagainya. Harap maklum.
Bahan-bahan :
- 200 gm udang basah (diperap bersama kunyit dan garam selama 10 minit. Kemudian digoreng hingga garing)
- 1 sudu besar Planta
- 1 tangkai daun kari
- 100 ml susu cair
- 1 sdt lada sulah
- 4 biji cili padi (diketuk)
- garam dan gula secukupnya
- Cairkan Planta. Kemudian masukkan susu cair. Kacau perlahan. Biarkan mendidih.
- Masukkan cili padi, daun kari, dan lada sulah. Kacau lagi.
- Masukkan udang. Perasakan dgn garam dan gula. Kacau sehingga kuahnya pekat. Tutupkan api.
- Hidangkan.
***utk tip2/panduan membuat kek dan apam, dyg akan update kemudian yer sb skrg tgh berusaha mengumpul/menaip bahan dan sebagainya. Harap maklum.
No comments:
Post a Comment