Salam semua....pagi td dyg n family bersarapan di Saudi Arabia...makan roti arab bersama kari ayam!!...jauh tuu!!...nak singgah ke Tokyo tak tau bila....heheh. Ape2pun jom kita layan resepi kak fiza dari MYR ni.....(sori kak fiza...kte C&P, k....tq)..roti arab ni dyg buat 1/2 adunan dp resepi yg asalnya. Tu pun dapat 10 biji gak. Besar pulak tu. Yis digunakan pun tersangatlah segarnya. Tak sampai 20 minit perap ia dh naik/kembang semangkuk. Alhamdulillah, masa nk menggoreng, semuanya kembang2 dan montel2 belaka (o ya, ni dyg punya tip, kalau nak bg ia mengelembung cantik dan x menggerutu, sebaik sj doh dicanai sebijik terus digoreng.)....terima kasihlah byk2 yer kak fiza atas sumbangan resepi yang sedap ni.
Bahan-bahan ( 16 biji )* BAHAN A :
* 1 peket (11gm) yis mauripan
* 1 Sb gula
* 1/4 cawan air
* BAHAN B :
* 500 gm tepung gandum
* 1 sk garam
* 1 sb gula
* 2 sb marjerin @ mentega
* 200 ml susu cair
* minyak utk menggoreng
Cara-cara :
- penyediaan yis (bahan A):masukkan yis dlm mangkuk + gula + air dan kacau. tutup dan biarkan sebentar.yis yg elok ia akan berbuih.
- Tepung gandum + gula + garam + marjerin ,gaul sebentar dan masukkan bancuhan yis tadi.
- kemudian masukkan susu.sambil tu tambah air sedikit2.uli hingga jadi doh.
- Doh harus lah lembut dari doh roti canai.tak perlu uli hingga licin spt buat roti2 lain.tak mengapa jika adunan melekat ditangan,jgn tambah tepung.
- tutup dengan kain lembab dan perap selama 1 jam.
- selesai perap,tumbuk2 kan doh utk mengeluarkan angin dan bahagikan kepada 16 ketul.buat bulat2.
- Ambil sebiji dan canai.jgn terlalu nipis.agak2 sndir lah ye..!kemudian letak di dlm dulang yg telah ditabur sedikit tepung.canai hingga habis.
- bila selesai semuanya boleh digoreng.semasa menggoreng simbah2 kan minyak ke atas roti dan ia akan mengelembung.api jgn terlalu kuat sbb jika minyak terlalu panas roti x sempat kembung.
- alih2 kan roti dan masak hinga kekuningan.angkat dan toskan.siap utk dihidang.
- Enak dicicah dgn sambal sardin,ikan bilis,kari ayam & daging.SELAMAT MENCUBA..!
No comments:
Post a Comment