Inilah menu untuk hari ini yang sempat ditayang. Yang lain lauk biasa shj. Dayang ni memang penggemar asparagus. Selain dimasak dgn sos tiram, masak cara begini pun tetap membangkitkan selera lebih-lebih lagi kalau ada udang. Hehe...hari tu kata nak quit makan udang, hari ni terbabas lak....
Bahan-bahan :
- 100 gm asparagus (dipotong)
- sedikit udang basah (dibuang kulit)
- 2 biji bawang merah (ditumbuk)
- 1 ulas bawang putih (ditumbuk)
- 1 sudu makan serbuk kari ayam (dijadikan pes)
- 1 biji cili merah (dihiris)
- sedikit air
- 1 sdt rempah 5
- garam dan gula secukupnya
Cara-cara : Panaskan sedikit minyak di dlm kuali. Tumis bahan2 tumbuk hingga wangi. Masukkan pes kari dan tumis hingga pecah minyak. Masukkan udang, cili merah dan rempah 5. Masukkan sedikit air. Kacau sebentar. Masukkan asparagus dan perasakan dgn garam dan gula secukupnya. Setelah kuahnya agak pekat/kering, tutupkan api. Hidangkan. Selamat Mencuba!
***resepi ni mengikut selera tekak dyg yer...mmg sedap dan mengasyikkan..tapi tak taulah selera org lain...hehe...
***resepi ni mengikut selera tekak dyg yer...mmg sedap dan mengasyikkan..tapi tak taulah selera org lain...hehe...
No comments:
Post a Comment