![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgIUN78i4-ZFub3z1_BTMl0AEOBLEPyNH6EiyX4QRDrTQoCmzEDz9V6D2RV8dSts1_0Y60TQyJy_YFxc6LTsgL83iQcrJfV-tOTLfcqRAc6s85F3szc1ZsVuCI2mGNptb89DdPiCk7o653D/s400/udangkicap4.jpg)
Hari ni masak lambat sikit. Penat sb baru balik dari shopping barang-barang dapur. Kat mana lagi, of course la kat Giant. Ternampaklah udang galah n udang kertas fresh...apalagi, beli je lah...balik ke rumah terus masak kicap. Lega rasanya dapat makan benda alah ni.... bukan senang nak dpt udang galah skrg ni.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh1sbSwMKiViyX3F_9aR3mweEjH2kp5FvMayl5-W2JbpI9WKb8qRrlfEj30Yhknayftw-PcNC7m2Nanhn3-sNXldkTG-GWQbxoxKLJ7gsFuqVq9O_qixM_shF2LYqTlrFc6i119eKxm_lTh/s400/udangkicap3.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh1sbSwMKiViyX3F_9aR3mweEjH2kp5FvMayl5-W2JbpI9WKb8qRrlfEj30Yhknayftw-PcNC7m2Nanhn3-sNXldkTG-GWQbxoxKLJ7gsFuqVq9O_qixM_shF2LYqTlrFc6i119eKxm_lTh/s400/udangkicap3.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgOzCyaVze-JfQW0Sj7NQj_7UPgN50AHPGyiSIbccDXcSzNnOIA5LioTnDN7fuLCUN2jmZ3L9jBhSGDw4cVd4rpc12niIstvCwEH_eY270zmo5OAKqrIeByHPGiO5BrFPepc0xlqpbGtLiN/s400/udangkicap5.jpg)
Bahan-bahan :
- 500 gm udang galah (dibersihkan)
- 3 biji bawang merah (dikisar)
- 2 ulas bawang putih (dikisar)
- ½ inci halia (dikisar)
- ½ batang serai (dikisar)
- 2-3 sb cili kisar
- 1 keping asam gelugur
- 2 sb sos cili
- 1 sb kicap pekat
- 1 sb sos tiram
- Sedikit gula dan garam
- Minyak utk menumis
- Sedikit hirisan bawang besar dan cili merah (optional)
Cara-cara :
- Panaskan minyak di dlm kuali. Tumis bahan-bahan kisar hingga wangi.
- Masukkan udang dan sedikit air. Kacau sebati.
- Masukkan sos tiram, sos cili, kicap pekat dan asam gelugur. Kacau lagi.
- Akhir sekali, perasakan dgn gula dan garam. Masukkan bawang besar dan cili merah jika suka.
- Masak hingga kuahnya pekat.
2 comments:
Best nye udang galah... besau2 plak tu...
udg ni mmg saiz XL. mmg best!
Post a Comment