Salam semua...2 hari lepas dyg x sempat nk update blog. Maklumlah busy dgn kehadiran parents-in-law. Semalam plak, pagi2 lagi dyg dah menyibukkan di Matrik UIA, PJ nak temankan adik ipar mendaftar diri di sana.. Alhamdulillah, semuanya berjalan dgn lancar walaupun agak kepenatan. Di situlah tempat aku dan suamiku menimba ilmu termasuklah ilmu bercinta...cewaahh!..hehe...Tak banyak yang berubah. Cuma Kolej Khadijah yang dulunya tempat asrama budak2 lelaki(kolej Abu Bakar) dah pun dicat baru. Yang bestnya dapat jugaklah berjumpa dgn Mak Guard tersayang, Puan Saadiah...hehe. Sape2 yg mengaji di situ pasti kenal orangnya...yang agak garang lagi jitu. Mestilah garang, kalau tak, xde maknanya jadi guard, betul tak?...Die plak x brp ingat nama dayang n hubby tapi masih cam muka kte orang. Maklumlah dah lebih 10 tak jumpa, tapi orangnya tetap maintain gituu...
Pagi tadi, parents-in-law dah balik kampung. Sebelum tu, sempatlah buat cucur udang, mee goreng dan roti bakar utk sarapan. Father-in-law plak asyik memuji cucur udang yg dyg buat tu. ...Garing di luar, lembut di dalam, katanya. Siap bertanyakan resepi lagi. So, sape2 nak try, bole ler cuba resepi cucur udang ni. Mana tau kena dgn taste.
Bahan-bahan :
·1 cawan tepung naik sendiri (diayak)
·1 cawan tepung gandum (diayak)
·1 ½ cawan air suam/panas
·1 biji telur
·Sedikit cili merah (dihiris)
·Sedikit udang basah (dibuang kulit)
·1 ½ sk garam (boleh ikut sukatan sendiri)
·1 sudu makan gula
·1 labu bawang besar (dihiris)
·Minyak utk menggoreng
Cara-cara : Satukan tepung, telur, cili merah, bawang besar, gula, garam dan udang di dalam mangkuk. Gaulkan. Kemudian masukkan air dan kacau sebati dgn menggunakan garfu. Sementara itu, panaskan minyak di dlm kuali. Setelah panas, ambil 2 sudu makan minyak dan gaulkan bersama adunan tepung td. Gorengkan sehingga masak.
No comments:
Post a Comment