Salah satu unexpected menu hari ni. Ikan tenggiri yang dah lama dudok dlm esbok..kenalah masak sblm expired walaupun anak2 x brp suka. Hmmm,.. Hubby suka sgt beli ikan ni tapi makan lak bukannya selalu. Die asyik bz ngan keje sampai lewat mlm x kiralah hari Sabtu ke Ahad ke, die tetap keje. What to do....
So, hari ni dgn idea serba pelik, terciptalah satu resepi Otak-Otak kukus bakar dgn sambal udang kering. Mana ntah dpt idea ni...janji sedap. Otak-otak ni dyg kukus terlebih dahulu, pas tu bakar. Kalau xnak bakar pun xpe, kukus pun sedap gak(cam yang dlm gambar atas dan bawah ni) kalau ikut selera tekak nilah....
Selalunya time puasa, dyg akan beli yang dh siap panggang tu. Mmg sedaplah. Hubbylah yang perkenalkan otak-otak ni. Nasib baiklah lidah ni jenis versatile...kalau x, xde maknanya....hehe...tapi kali ni try buat sendiri dgn versi sendiri,...lagilah terangkat!.....
Kepada yang berminat, bolehlah mencuba resepi ni. Kalau x minat, cuci mata jer...hehe.
Bahan-bahan :
Sambal Udang Kering (jika suka)
Bahan :
***kalau nak bubuh sambal udang kering, pastikan otak-otak tu tawar sedikit. Takut nanti terlebih masin...itu jer....
Bahan-bahan :
- 250 gm isi ikan tenggiri (dikisar sedikit)
- 1/2 cawan santan
- 2-3 sudu besar cili kisar
- 2 biji telur C
- 1 sudu makan sos ikan
- sedikit garam dan gula.
Sambal Udang Kering (jika suka)
Bahan :
- 1 labu bawang besar (dikisar)
- 2 ulas bawang putih (dikisar)
- 2 sudu besar cili kisar
- 1 sudu makan udang kering (dikisar)
- sedikit air asam jawa
- sedikit garam dan gula
***kalau nak bubuh sambal udang kering, pastikan otak-otak tu tawar sedikit. Takut nanti terlebih masin...itu jer....
No comments:
Post a Comment