Sesekali makan ketam mmg best!...Maka, inilah santapan kami sekeluarga lunch td. Mintak maaflah yer, lauk ni dh abis...licin xde satu pun yg tinggal.... Yang ada ni hanyalah gambar utk kenang-kenangan shj....hehe.
Anak-anak n hubby paling suka kalau ketam dimasak cara ni. Kadang-kadang masak lemak cili api. Tapi kalau nak pilih ketam, pilihlah yang betina. Banyak isinya dp yg jantan. Ketam ni jenis ketam bunga. Semuanya betina. Tapi masih x cukup gak utk si montel tu...hehe. Berminat nak cuba, boleh la copy resepi ni yer.... Have a Nice Weekend n Happy Father's Day!
Bahan-bahan :
Anak-anak n hubby paling suka kalau ketam dimasak cara ni. Kadang-kadang masak lemak cili api. Tapi kalau nak pilih ketam, pilihlah yang betina. Banyak isinya dp yg jantan. Ketam ni jenis ketam bunga. Semuanya betina. Tapi masih x cukup gak utk si montel tu...hehe. Berminat nak cuba, boleh la copy resepi ni yer.... Have a Nice Weekend n Happy Father's Day!
Bahan-bahan :
- 6 ekor ketam (dibersihkan, dipotong dan direbus)
- 1 labu bawang besar (dikisar)
- 3 ulas bawang putih (dikisar)
- 3-4 sb cili kering kisar
- 1/2 inci halia (dikisar)
- 1 batang serai (dikisar)
- 2-3 sb sos cili
- 1 sb sos tiram
- 1 sb sos tomato
- 1 sb air asam jawa
- sedikit gula dan garam
- bahan hirisan : cili benggala, cili merah dan daun sup.
Cara-cara :
- Panaskan sedikit minyak di dlm kuali. Tumis bahan-bahan kisar hingga pecah minyak.
- Masukkan sos tiram, sos tomato, sos cili dan sedikit air. Kacau rata.
- Masukkan cili benggala, cili merah, gula, garam dan air asam jawa.
- Akhir sekali, masukkan ketam yg tlh direbus td dan gaulkan. Boleh tambah sedikit air jika terlalu kering.
- Hiaskan dgn daun sup stlh masak.
No comments:
Post a Comment