Bahan-bahan:
- 1 1/2 cawan tepung naik sendiri (diayak)
- 6 biji pisang emas (dilenyek)
- 3/4 cawan gula halus
- 4 biji telur A
- 250 mentega/marjerin
- 1/2 sdt soda bikarbonat
- 1 1/2 sudu besar susu pekat
- 1 sdt esen vanilla
- Sediakan loyang/acuan/tin pembakar. Lengserkan dgn sedikit mentega dan taburkan tepung. Panaskan oven 170-180C.
- Pukul gula dgn mentega sehingga putih dan berkrim (gunakan kelajuan maksima)
- Masukkan telur satu demi satu sambil dipukul dgn kelajuan minima.
- Masukkan susu pekat dan kacau sebati.
- Kemudian masukkan soda bikarbonat dan kacau lagi.
- Masukkan pisang yang sudah dilenyek tadi dan kacau menggunakan spatula.
- Masukkan tepung dgn kaedah kaupbalik.
- Akhir sekali masukkan esen vanilla dan kacau sebati. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan ratakan.
- Bakar selama 40 minit atau sehingga masak.
No comments:
Post a Comment