Wednesday, July 15, 2009

Roti Pandan Marble + Kaya

Projek petang semalam. Hampir2 rentung sb salah timing. Sebenarnya dah set 20 minit. Tapi semalam kan hujan lebat serta kilat. Tiba2 main switch ter'off' sendiri tgh bakar benda alah ni...so, dyg x prasan brp lama roti dibakar..terpaksalah reset timing dia...bila dh masak, punyalah sedih sb terlebih masa agaknya....apa2pun nasib baiklah x rentung habis....uhuk!

Roti ni dyg buat cincai jer utk 10 bijik..nak menguli pun sebenarnya malas tapi dh janji nak buatkan utk si princess...layan ajelah...balik sekolah, dia hampir2 nak perhabiskan semuanya...tapi dyg hanya bagi dia makan 4 bijik je. Apalagi, memberontaklah dia sb tak cukup...so, dyg tambah lagi sebijik, barulah dia senyap...huhu...anakku, anakku!

Oppss!...ada lagi nak cakap ni....heheh...pagi tadi, si Prince n Princess dah balun 4 bijik lagi...yang tinggal, seketui jek...bagi la can kat mama dia lak...heheh...you know what?? no wonder la roti ni laku, sb aku terbubuh topping kaya nya lebih sikit dp biasa...jd bdk2 tu pun suka bangat!..hehe

Bahan-bahan :
  • 2 1/4 cawan tepung roti
  • 125 ml air sejuk
  • 1/2 sudu besar yis
  • 2 sudu besar susu tepung
  • 2 1/2 sb gula pasir
  • 1 sudu besar marjerin
  • 1 sdt bread softener
  • 1/2 sdt bread improver
  • 1 sdt garam
  • 1 sdt pandan emulco
  • seri kaya secukupnya

2 comments:

Nor said...

cunnyer bun marble dia.. nak mintak pun mesti dah abis kan :)

dayang_jack said...

kak Nor, malu nak tayang sb dyg buat cincai jer...nak uli nak buat doh pun main campak2 jer. malas dh di tahap maksimum..heheh...tapi laris di pasaran..licin....hehe