Friday, April 10, 2009

Tom Yum Kung

Entah kenapelah tekak ni terasa nk makan yang masam-masam...nak tunggu terung asam tu plak x kunjung2 tiba...oh kakakku!, cepatlah poss!!!

Akhirnyaaa.....layan jer sup udang ni. Resepi ikut selera tekak. bBiasanya dayang akan add sedikit susu cair tp ape2pun rasanya memang best!
Bahan-bahan:
  • 6 ekor udang galah saiz L/XL
  • sedikit lengkuas (diketuk)
  • 1 batang serai (diketuk)
  • 1 biji bawang putih (diketuk)
  • 4 biji cili padi (diketuk)
  • 2 helai daun limau purut
  • 1 sudu makan sos ikan
  • 1 sudu makan pes tomyam
  • jus limau nipis
  • garam secukupnya
Cara-cara : Panaskan air hingga mendidih. Masukkan pes tomyam, serai, lengkuas, bawang putih, sos ikan dan daun limau purut. Kemudian masukkan udang, cili padi, dan jus limau. Perasakan dgn garam.

No comments: