Dapurku berasap lagiii.....menu utk hari ini ialah kari kepala ikan. Masakan ni mmg dah biasa org masak. Kat mana-mana pun even kat Sarawak, hampir setiap minggu mak masakkan lauk ni. Memang sedap. Cuma kalau ikut versi sendiri, dayang x bubuh santan. Sebaliknya, add 2-3 sb susu cair je.
Bahan-bahan :
- 500 g kepala ikan (dayang guna ikan jenahak seberat 700 g)
- 5 biji bawang merah (dikisar)
- 2 biji bawg putih (dikisar)
- 1/2 inci halia (dikisar)
- 2 sudu makan cili kering kisar
- 1 sudu makan halba campur
- 3 sudu makan serbuk kari ikan (dibancuh dgn sedikit air)
- daun kari
- sedikit susu cair
- air secukupnya
- bendi
- sedikit perahan asam jawa
- gula dan garam
- Lain2 hiasan; tomato dan cili merah
- minyak masak
- Panaskan minyak di dalam kuali/periuk besar. Masukkan daun kari dan halba campur. Kemudian tumiskan bahan2 kisar dan cili kering hingga terbit bau.
- Masukkan serbuk kari ikan dan kacau sekali sekala sehingga pecah minyak.
- Masukkan air secukupnya dan biarkan mendidih seketika barulah dimasukkan kepala ikan.
- Setelah separuh masak, masukkan bendi, susu cair, air asam jawa, garam dan gula secukupnya. Tambah air jika perlu.
No comments:
Post a Comment