Alah bisa tegal biasa...when there is a will, there is way.......emmm, dalam juga maksudnya tu...hehe. Ape kena-mengena dgn pes laksa ni?..keh!keh!keh!...ada lah tu...sebenarnya dayang nak encourage bg sesape yang teringin sangat nak mencuba Laksa Sarawak tetapi x tau kat mana nak beli pesnya, boleh lah mencuba resepi ini secara manual. Mudah-mudahan akan mendapat hasil yang dikehendaki......Good Luck!
Bahan-bahan : untuk 150-200 gm- 8 biji bawang merah*
- 4 ulas bawang putih*
- 10-12 tangkai cili kering*
- 1 inci lengkuas*
- 1 sk ketumbar
- 1 sk jintan manis
- 1 sk jintan putih
- 3 biji buah keras*
- 2-3 batang serai*
- 1 inci belacan bakar*
- 1/4 cawan kacang tanah (digoreng)
- 1/4 cawan bijan (digoreng)
- sedikit garam
- sedikit minyak utk menumis
- Kisar lumat bahan-bahan yang bertanda *.
- Bahan-bahan seperti jintan manis/putih, ketumbar, kacang tanah dan bijan dikisar/ditumbuk halus terlebih dahulu sebelum disatukan dgn bahan2 *.
- Panaskan minyak. Tumis bahan2 td sehingga keperangan. Tambah garam dan sedikit gula jika suka.
- Simpan di dalam bekas yg bertutup dan masukkan ke dalam peti sejuk sekiranya ingin menyimpan lama.
No comments:
Post a Comment