Agak lama juga dyg x makan sup ayam. Kali ni mesti buat lebih sikit utk diri sendiri. Biasanya masak untuk budak-budak tu je. Yummy!!!........mmg best!.......Makan 2 ketul memang mengenyangkan lebih2 lagi bila dapat hirup supnya yang ade rasa masam2 sikit...hehe, dyg ni kalau makan ape je jenis sup, mesti nak rasa masam barulah x rasa muak.
Bahan-bahan :
- 8 ketul ayam saiz sederhana (dibersihkan)
- 2 biji bawang merah (ditumbuk)
- 1 ulas bawang putih (ditumbuk)
- 1/2 inci halia (ditumbuk)
- 1 sk serbuk lada hitam
- rempah 4 sekawan
- 1 sk perencah sup (dibancuh dgn sedikit air)
- 2 biji kentang (dibelah 4)
- 1 sudu makan jus limau nipis - optional
- 1 batang lobak merah (dipotong bulat)
- garam
- air suam secukupnya
- hiasan : daun bawang, daun sup dan bawang goreng
- minyak utk menumis
- Panaskan minyak. Tumis rempah 4 sekawan sehingga wangi.
Kemudian tumiskan pula bahan2 yang sudah ditumbuk. - Masukkan ayam dan gaulkan rata2. Masukkan air secukupnya. Biarkan merendidih.
- Masukkan perencah sup dan serbuk lada hitam.
- Apabila ayam sudah separuh empuk, masukkan kentang dan diikuti lobak merah.
- Masukkan jus limau dan garam secukupnya.
- Sesudah masak, taburkan daun bawang, daun sup dan bawang goreng.
No comments:
Post a Comment