Wednesday, April 15, 2009

Ayam Goreng Berempah II


Ni pulak sajian utk anak2. Tak jadi buat berlada hitam. Next time. So, buat berempah cara lain pulak. Makan dgn nasi putih dan sayur bayam rebus. Ok la tu....

Sebelum tu, ayam ni kena perap dulu sblm digoreng. Barulah terasa rempahnya.


Ayam Goreng Berempah II


Bahan-bahan :
  • 1/2 ekor ayam saiz L (dipotong bbp ketul)
  • 2 sudu makan tepung beras
  • 1 sudu makan tepung jagung
  • 2 sudu makan tepung gandum
  • 2 sudu makan serbuk kari ayam
  • 1 sk serbuk lada hitam
  • 1 sk serbuk kunyit
  • 1 sk lada sulah
  • 1 sk serbuk paprika
  • 1 biji telur
  • 2 sb air sejuk
  • 1 sk serbuk ketumbar
  • garam secukupnya
Cara-cara : Perapkan ayam bersama semua bahan di atas selama 1 jam atau lebih di dalam peti sejuk. Gorengkan sehingga masak keemasan.

No comments: