Kalau nak tau inilah salah satu lauk sambal kegemaran dyg. Kalau singgah kat mana2 jer restoran/gerai makan, pasti sambal ni jadi pilihan. Hari ni dyg try resepi dr dapur Lina-pg Myr. Memang best!...thank you, Lina.
Dayang copy & paste je lah yer Pn Lina...tq.Bahan-bahan ( 3-4 orang makan )
- 4 biji kentang
- 1 cawan ikan bilis belah
- 3 ulas bawang merah (ditumbuk)
- 1 ulas bawang putih (ditumbuk)
- 3 sudu makan cili boh (boleh dikurang/tambah)
- 2 sudu makan sos tiram
- 1-2 sudu makan madu (option)
- Minyak utk menggoreng & menumis
Cara-cara
- Kentang dikupas kulit, potong bentuk wedges, goreng hingga perang dan ketepikan
- Ikan bilis dicuci bersih, goreng hingga garing dan ketepikan
- Tumiskan bahan tumbuk hingga wangi dan garing.Masukkan cili boh,tumis sampai pecah minyak.Kemudian masukkan pula sos tiram dan madu.
- Kemudian masukkan kentang dan ikan bilis.Gaul sebati.Siap untuk dihidang
No comments:
Post a Comment