Salah satu sajian untuk hari ini yang agak lama juga dayang tak masak. Kalau dapat nanas Sarawak lagilah best. Tapi kalau kat kampung, tak perlulah nak beli sebab ayah mmg ada tanam nanas. Kebunnya agak luas juga. Kadang-kadang ada orang mintak, kadang-kadang orang beli, kadang-kadang ada orang curi.....begitulah lumrah kehidupan...:)
Pajeri NanasBahan-bahan :
- 1/2 biji nanas saiz sederhana (dipotong ikut suka)
- 5 biji bawang merah (dikisar)
- 2 ulas bawang putih (dikisar)
- 1/2 inci halia (dikisar)
- 1 sudu makan udang kering (ditumbuk)
- 3 sudu besar serbuk kari ayam/daging Adabi (brand lain pun ok - dijadikan pes)
- rempah 4 sekawan (cengkih, buah pelaga, bunga lawang dan kulit kayu manis)
- 2 sudu besar kerisik
- 4 sudu besar pati santan
- air secukupnya
- garam dan gula
- minyak utk menumis
- Panaskan minyak di dalam periuk. Tumis rempah diikuti bahan-bahan kisar dan udang kering. Tumis hingga terbit bau.
- Masukkan pes kari dan kacau sekali sekala hingga pecah minyak.
- Masukkan nanas. Kacau. Masukkan air secukupnya. Biarkan merendidih seketika.
- Masukkan santan, kerisik, garam dan gula. Lebihkan sedikit gula.
No comments:
Post a Comment