Sesekali makan acar ikan mmg menyelerakan lbh2 lg dapat ikan tenggiri segar. Tak sedar nasi bertambah-tambah. Alahai...lepas ni nak kena dietlah. Terasa berat sangat badan ni...hehe...
Bahan-bahan :
- 1 ekor ikan tenggiri (dibersihkan, dipotong, diperap kunyit & garam dan digoreng)
- 5 biji bawang merah*
- 4 biji bawang putih*
- 1/2 inci halia*
- 1 sudu makan ketumbar (disangai dan ditumbuk kasar)
- 1 sk jintan manis*
- 1 sk jintan putih*
- 3 sudu makan cili kisar
- 2 biji cili merah*
- 1/3 cawan cuka
- 1 sk serbuk kunyit
- 1 sudu makan sos cili dan sos tomato
- 3 sudu makan rempah kurma (dibancuh dgn sedikit air)
- sedikit garam
- gula secukupnya
- 1 labu bawang besar (dimayang)
- 1 biji tomato (dibelah 4)
- air secukupnya
- minyak masak
Cara-cara :
- Kisar bahan-bahan bertanda *. Panaskan minyak di dalam kuali/periuk (lebihkan minyak masak). Tumis bahan-bahan kisar, serbuk kunyit dan ketumbar sehingga terbit bau.
- Masukkan cili kisar dan tunggu sampai pecah minyak. Masukkan rempah kurma. Bila agak kering, masukkan air dan biarkan mendidih.
- Masukkan cuka, sos cili, sos tomato, garam dan gula. Kemudian masukkan ikan dan bawang besar. Masak hingga kering. Akhir sekali masukkan tomato.
- Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment