Wednesday, June 17, 2009

Kek Puteri Dangdut

Taraaaa!.....hihik... Last projek tgh malam tadi. Akhirnya kerajinan mengatasi kemalasan....dah lama gak terfikir nk buat kek ni. Resepinya pun simple dan x memeningkan kepala. Terima kasihlah kpd tuan punya resepi, HaSue MYR krn sudi berkongsi resepi kek yang sedap lagi moist ini....Sue, jangan marah ya, dyg adjust sikit sukatan bahan2nya daripada gelas ke cawan metrik(cuma sukatan je, bahan2nya semua ikut 100%). Anyway, dyg hanya buat 1/2 adunan je, cukup utk sekeluarga. Raya nanti all out!.....hehe.

Pada penilaian dyg, kek ni mmg sedap. Cuma sukatan gulanya dyg kurangkan sedikit sb kalau ikut resepi kek2 Srwk ni mmg agak manis gaklah. So, pandai2lah adjust. Jadi, kepada sesapa yg belum mencuba resepi ni, try la sekali. Pasti berbaloi. Lagipun resepinya ringkas shj. Sedap tau...


Di sini dayang sertakan bahan2 yg hanya 1/2 adunan mengikut sukatan cawan metrik. Resepi asal, boleh klik di Sini

Bahan-bahan

  • 220 g mentega
  • 1/2 cawan gula halus
  • 5 biji telurA
  • 3/4 cawan tepung gandum
  • 3/4 cawan horlicks
  • 1/4 tin susu manis
  • 1/2 botol browning sugar - kalau takde boleh rujuk di Sini
Ooopps!..lupa nk cakap,...kalau tgk kat gambar2 kek ni, warnanya nampak coklat kemerah-merahan tp sebenarnya warna hitam. Maklumlah pg2 td ketika terbitnya cahaya matahari, masa tu lah sibuk nk pose... tukar kaler lak...heheh.

2 comments:

Ummi said...

Dayang..waaahhh mengancam air liur akak ni...mesti try nnt..wat kek dangdut lawan dgn puding laici dangdut..mesti runtuh pentas..hehe..Nanti nk try..besday anak sedara dkat dah ni..thanks dayang..

dayang_jack said...

k.ummi...mau x runtuhnya pentas bila semuanya berdangdut...hahaha!...jgn lupa, kak. rugi x try...gud luck!