Haa,..kalau nak tau jenis udang yang paling dyg suka ialah udang galah. Memang tak boleh resist. Masaklah apa jenis masakan sekalipun udang kepala besar ni, dyg tetap suka. Sedap ke tak sedap, tu belakang kiralah. Pernah dyg terdemam2 sb x dpt cari udang galah..hehe. masa tu tgh mengidam teruk (mengandung anak pertama). Finally, ayah dyg poskan 5 kilo udang galah fresh dr Srwk. Happy sangat2. Hehe,..tp yg jd mangsanya ialah tentulah si hubbyku yg tersayang. Dialah yg tolong masakkan utk dayang....kwang3!....alamak, malunya nak cerita!...bukan ape, mabuk teruk sgt sampai xleh tgk dapur....terus rasa nak muntah....apatah lg nk memasak...hehe....Ok, masakan Selatan ni mmg popular dan resepinya amat ringkas tapi rasanya boleh tahan! l really love it!
Bahan-bahan :
1 kilo udang galah (dibersihkan)
7-10 biji cili api (dikisar)
1 inci kunyit hidup (dikisar)
2 batang serai (diketuk)
1 keping asam gelugur
santan secukupnya (asingkan patinya)
sedikit garam dan gula
sedikit nanas/belimbing buluh (dihiris)
Cara-cara :
Bahan-bahan :
1 kilo udang galah (dibersihkan)
7-10 biji cili api (dikisar)
1 inci kunyit hidup (dikisar)
2 batang serai (diketuk)
1 keping asam gelugur
santan secukupnya (asingkan patinya)
sedikit garam dan gula
sedikit nanas/belimbing buluh (dihiris)
Cara-cara :
- Masukkan udang bersama bahan2 kisar, serai dan santan ke dalam periuk. Masaklah dgn api sederhana sambil dikacau perlahan.
- Masukkan nanas/belimbing buluh, asam gelugur dan akhir sekali masukkan pati santan, garam dan gula. Kacau sehingga masak.
- Hidangkan.
No comments:
Post a Comment