Hari ni masak Ayam Madu resepi dp marjina@myresipi.com. Not bad!...resepinya simple je. dayang copy n paste je ler (bahan2 dan cara2) yer marjina..tq.
Bahan-bahan ( 3 orang )
- 2 chicken leg quarters (potong, dapat 2 drumsticks, 2 thigh, gorengkan. Tak perlu letak garam & kunyit.)
- 3-4 biji buah pelaga hindi
- 2 kuntum bunga lawang
- 1/2 biji bawang besar*
- 2 ulas bawang putih*
- 1 1/2 sudu makan serbuk kari
- 1 sudu makan serbuk cili/cili boh
- 5 sudu makan madu
- garam secukup rasa
- sedikit air dan minyak untuk menumis
Cara-cara
- Kisar bahan bertanda * sampai hancur
- Panaskan kuali dan minyak. Tumiskan bahan yang di kisar, buah pelaga dan bunga lawang sampai terbit bau.
- Masuk serbuk kari dan serbuk cili. Tumis lagi.
- Masukkan madu. Biarkan.
- Masuk air dan biarkan kuah menjadi pekat. Kemudian, masukkan ayam. Biarkan dan tambah garam secukupnya. Kalau kurang manis boleh campur sedikit gula atau tambah madu lagi.
- Sedia untuk dihidangkan. Selamat Mencuba.
No comments:
Post a Comment