Monday, January 24, 2011

Kek Lapis Asam Manis Kukus


Kek ni dikukus petang tadi. Dah lama sebenarnya nak kukus kek sebegini menggunakan resepi simpanan keluarga tapi oleh kerana malas nak memutar mentega dgn gula, DJ buat stail lain. Rugi plak kalau tak buat sb hawflake tu dah agak lama disimpan. Takut expired plak. Yang bestnya, kek ni tak menggunakan mentega, sebaliknya, minyak jagung. Alhamdulillah, menjadi. Sedap, wangi, lembut dan sedikit basah. 

Kita jamu mata jelah dulu yer utk malam ni. Lain kali DJ akan tulis resepinya. Terima kasih sudi singgah ke DapurKu SaYang. 


update : untuk resepinya, sila ke link DI SINI. tq

22 comments:

Antan Bertingkah said...

Tak sabarnya nak tunggu resepi...

neena said...

Tang kacak kek kitak tok...sik sabar juak nunggu rspi...

Nieza said...

cun la kek lapis ni akak....rasa mcm nak ngap jer ni...hehe

Mama Gee said...

Kek ni fav Mama Gee sekeluarga.Tiap2 Hari Raya mesti buat.....terasa nak buatlah pulak!

DeLancrettLurpak said...

aok eh, tang nyaman jak rupa kek ktk kak dyg, nunggu recipe tok, mun dpt recipe, terus kmk polah tok.. hehehe

psst: ktk ada recipe kek lapis lumut ka kak? kmk ingin makan koh..

KakAsma said...

cantinyer kek nie dayang..cam sayang nak makan..tengok pun tau sedap..

yanie anuar said...

kak DJ, nak resepi..

zawani said...

salam akak DJ=)salam perkenalan...wah,cantiknye kek ni...secantik tuan empunye..hihih...i love ur blog n also dishes=)

suri solehah said...

salam..tak sabar nak tgk resipi..kot2 boleh cuba

DJ Dayang said...

@Antan Bertingkah

dah letak pun...sila ke link ni yer. tq.
http://dayangjack.blogspot.com/2011/01/kek-lapis-asam-manis-kukus-updated.html

DJ Dayang said...

@neena

hehe..besa2 jak ya..kacak sikit jak...haha. anyway tq. resepi dah update dah.

DJ Dayang said...

@Nieza

haipp! Jangan ngap. Kang ilang gambo dr skrin kang...haha.

DJ Dayang said...

@Mama Gee
buat kak jgn x buat. nanti kempunan ye tak...hehe

DJ Dayang said...

@DeLancrettLurpak

hehe...resepi simple jak ya. dah update pun. kmk tok jenis malas nk ngadun lamak2 sb ya molah stail cam tok jak. janji menjadi dan dpt mkn utk family. mun nak molah pakey merik ngn urang, kmk akan molah kacak2...hehe.

kek lapis lumut?? kek lumut adalah dlm blog tok. mun nak berlapis ya siklah kmk ada koh. klak kmk check lagik mun ada.

DJ Dayang said...

@KakAsma

hehe...cantik ke? cam comot jek..hehe. anyway tq. kalau tak makan, rugi tau...hihik

DJ Dayang said...

@zawani

w'salam. trm ksh sudi berkenalan dgn akak. hehe...mekar setaman hidung akak bl ade org puji2 nih...ahaks.

tqvm :)

DJ Dayang said...

@suri solehah
w'salam..

InsyaAllah, boleh cube jika sudi. tq yer.

DJ Dayang said...

@yanie anuar

dah update dear. sila ke link nya k. selamat mencube!

佳佳 said...

Hye Dayang, amat suka ur steam cake. terutamanya tu layer layer tu amat beauty. Nak tau asam manis senang terpisah drpd kek kah? Cos dulu yg i bua a/p steam habis, biar sejuk, mau serve, bila potong kek tu, terpisah pula. Ada sebabnya kah?

Masa steam cake, kena pakai api paling kecil tak? Sebab kawanku beritau i nak permukaan kek x kedut nak use api paling kecil. Betultak? Since i c ur layer layer cake steam punya really kemas o! Ada pa secret masa steam cake?

Masa pukul butter sama gula kena pakai speed tertinggi kah o speed sederhana? Pukul telur 1/1 pakai speed tertinggi juga kah? When gaul tepung pakai spatula o mesin?

Banyk lagi Q nak tanya but susah mau inginkan lagi! Atau Dayang boleh sharekan pa secret / step gaul adunan yg perlu diperhatikan?

Hehehe....loso lar ku! Hope can receive ur answer! TQ^^

佳佳 said...

Satu lagi, bila kukus mau pakai kertas aluminium tutup atas tin cake tak?

Bila kukus kan ada byk wap, how Dayang settle matter ni? Cos wap air akan damage permukaan kek.

Then hw menghasilkan permukaan kek yg licin, kemas like Dayang buat tu?

Sekali lagi TQ^^

DjDayang Jack said...

@佳佳

hye...

tq sb sudi bertanya. hmm...ok, nanti i tulis satu entry ttg kek lapis steam ni step by step ye. sementara tu, u boleh rujuk ke link ni utk tip2 mengukus kek. thanks
http://dayangjack.blogspot.com/2009/09/macam-macam-hal-nak-cerita.html

佳佳 said...

vry tq dayang... i wait ur reply…………