Saturday, February 20, 2010

Tiramisu Beryogurt


N3 ni dah lama berlalu (tak sempat nak publish)...habis sudaaah!...hanya tinggal gambar2nya jelah sebagai kenangan sepanjang zaman...hehe. Jadi, jangan ada pulak yg meminta2 yer...sorryyyy....hehe

Italian dessert ni mmg best dan sedap!...Tapi  kalau ikut selera anak tekak ni, dessert jenis ini tak boleh nak dimakan selalu atau makan byk2 pd satu masa....sebabnya cepat rasa muak. Mungkin juga disebabkan gabungan krim dan keju yg menyebabkan tekak ni cepat rasa muak. Tak pastilah pulak dgn selera orang lain. Yang pastinya, si anak2 ni tak jemu2 makan keju. Kalau beli yg sliced cheese tu tak sampai satu hari dah habis diratah mcm tu jer...kita pulak yg terasa muak dibuatnya...hihik.

Berbalik cerita pasal tiramisu ni, kali ni dyg adunkan keju bersama plain yogurt tanpa menggunakan whipping cream/heavy cream...sekadar nak bg kelainan pada rasanya. Manakala lapisannya pulak, dyg hanya guna biskut marie (instead of lady finger biscuits) yg dicelupkan bersama air kopi dan nampak tak lapisan bawah sekali tu???...itulah belen Kek Coklat Tanpa Telur....hehe.....tak kisahlah  kan...apa2 jenis kek pun ok. Janji dapat hasil yg diingini dan yg paling utama ialah tiramisu ni memenuhi selera anak tekak. Lagipun, resepi atau bahan2 yg digunakan utk membuat tiramisu ni sgt mudah dan senang nak prepare.

Sememangnya, tiramisu boleh dipelbagaikan mengikut citarasa serta keperluan masing2. Kalau nak tau lebih lanjut lagi mengenai sejarah tiramisu, jom baca  DI SINI.


Bahan-bahan : untuk loyang kecil
  • 250 g cream cheese
  • 100 g butter 
  • 100-150 g plain yogurt ( yg berperisa pun boleh)
  • 1/3 - 1/2 cawan gula icing
  • biskut Marie secukupnya (biskut manis yang lain pun boleh)
  • Kek span atau apa2 jenis kek yg disukai
  • air kopi suam
  • serbuk koko @ serbuk coklat @ serbuk kopi (utk saduran) - DJ guna serbuk coklat
 Cara-cara :
  1. Putar keju bersama butter, gula dan yogurt sehingga kembang dan gebu.
  2. Sediakan bekas yg bersesuaian.
  3. Susunkan kek dgn kemas (nak buat lapis2 pun ok tapi DJ buat satu lapisan shj sb kek tak cukup). Siramkan sedikit dgn air kopi.
  4. Kemudian ratakan krim keju tadi pd permukaannya dan susunkan biskut secukupnya. (Celupkan biskut ke dalam air kopi sebelum disusun jika suka). Jika anda menggunakan biskut jejari Italian, pastikan ia direndam bersama air kopi terlebih dahulu.
  5. Tuangkan sedikit air kopi pada lapisan biskut tadi supaya ia betul2 serap. Kemudian ratakan lagi krim pada lapisan biskut.
  6. Ulangi proses hingga habis. Tutup kemas bekas tersebut dgn alas lekap/kertas plastik dan sejukkan sekurang2nya 4 jam atau dibiarkan semalaman.
  7. Taburkan serbuk koko/serbuk kopi/serbuk coklat sebelum dihidangkan.

Sedaaaapppp!

11 comments:

..::..ein..::.. said...

kak, resepi xde ke....hehee...sgt mengiur kan kek ni

dayang_jack said...

ein, dah ade tuu...akak baru update...nanti cube tau...sedaaappp!

HomeKreation said...

Salam Dayang,
Wow kek ada, biskut pun ada...must be nice!

manjeamusyuk said...

owhh..so gorgeous! xreti nk buat...waaaaa

Merah Baldu said...

sy suka ape2 mknan yg ade cheese..hehe.kene simpan menu ni..xprnh try wat sndri..kene wat pasni..simple

ummi_D said...

sedapnya....bhn2 pun mudah je....kalo mkn sejuk2....aduhhhhh....tk terkata sedapnya...

dayang_jack said...

>>HomeKreation : w'salam....macam-macam ado....hehehe...mmg best!!!

dayang_jack said...

>>manjeamusyuk : owh thank you...hehe...ala, senang jer nak buat...belum cube belum tau...hehe

dayang_jack said...

>>MerahBaldu : samalah dgn kte ni..hehe...kalo anak2 suke cheese lagilah suke nak buat...

dayang_jack said...

>>ummi_D : mmg sedap!...nanti cube tau...ni antara resepi mudah utk buat tiramisu... ;)

Farra said...

salam..tq dayang..sy dah buat,.nyumm sedapp