sila abaikan yang comot2 tu ye...hehe
Tak habis lg cerita psl ubi kentang...smlm DJ buat puding pulak. Ada stok 2 bijik je lagi...DJ perhabiskan je sblm mengecut. Alhamdulillah...rasa nyaman je tekak ni dgn keenakan lemak2 manisnya...dan teksturnya yg sungguh lembut, smooth dan sedaaaaapp!...
Plan sebenar2nya nak buat potato brulee. Memandangkan DJ kekurangan bahan2nya, terpaksalah ditangguhkan dulu projek ni. Esok masih ada kan....InsyaAllah.
Puding kentang ni mmg sedap tau. Bagi yg tak berapa gemar dgn bau telur tu, bolehlah mencuba resepi ni. Amat sesuai sekali. Resepi asal boleh RUJUK DI SINI. Yang ini DJ ada edit sket ikut saiz kentang. Ada satu lagi versi puding kentang tapi tanpa karamel. Pun sedap jugak. Boleh RUJUK DI SINI. Adehh...rasa cam nk buat lagi je puding kentang ni haihh....
Apa2pun jom kita semak resepinya....
Puding Kentang Berkaramel
Resepi : DayangJack@DapurKu SaYang
Karamel :
- 1/3 cawan gula pasir
- 1/3 cawan air panas
Cara-cara :
- Hanguskan gula sehingga keperangan dan masukkan air panas. Kacau segera supaya tidak berketul.
- Kemudian ratakan pada loyang/bekas yang bersesuaian. Sejukkan seketika.
Puding :
- 1 1/2 atau 2 biji kentang sederhana saiznya (direbus hingga empuk dan dipotong kecil-kecil)
- 5 biji telur A (dipukul sedikit tetapi jangan sampai berbuih)
- 2 cawan susu sejat/susu cair
- 1/4 cawan air
- 1/2 cawan susu pekat manis
- 1 sudu kecil esen vanilla
Cara-cara :
- Kisar kentang bersama semua bahan (kecuali telur) hingga sebati.
- Satukan adunan tadi dengan telur yang sudah dipukul manja. Sebatikan perlahan-lahan dengan menggunakan senduk kayu atau hand whisk. Kemudian tapiskan.
- Tuangkan adunan ke dalam loyang/bekas yang berisi karamel tadi.
- Sediakan loyang yang agak besar dan isikan air panas secukupnya. Kemudian letakkan loyang puding tadi di tengah-tengahnya. Masukkan ke dalam oven. (membakar dengan kaedah bain marie)
- Bakarlah pada suhu 160-170C selama 45-50 minit atau sehingga masak. Bergantung pada suhu oven masing-masing.
- Setelah puding masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum diterbalikkan.
36 comments:
Salam Kak DJ..
waa..tak pernah try lg puding kentang karamel..menarik resepinya..boleh cuba ni..
@rahel
w'salam...
akak mmg minat buat puding buh kentang...rasa kena sgt dgn selera anak tekak ni..tp x pastilah selera org lain kan...hehe. Rahel cube la dulu ek..mane tau fit ur taste..;)
assalam DJ, missed you..sedapnya puding tangkap leleh la.
kite nk tanya kus-kus(couse-couse) tu apa?mana nk cari menda tu??
tq share resipi.. masuk list :)
salam kenal2an....nampak sedap... nk wat ler arini...bahan sumer ckup...hihiih
sy foloooo.....
waaa sedapnyeee..versi bubuh kntang ek..sy aritu ade terperasan dlm satu blog omputih dye gune keledek... teringin nak wat tp lom smpai seru..versi k dj pun menarik ni...:)
sy tgh membako karemel nih....surprisenyerrrrrrr.....
kene masuk dalam senarai mesti cuba nih...
@lina_pg
w'salam lina...missed u too dear
lm x dgr kbr...sht ke? msh ke Beijing ke?..sorrylah..DJ mmg payah sket nk BW skrg ni...line slow sgt...
kuskus tu ade jual kat supermarket. DJ x penah buat lg dgn mende alah tu. tp mcm sedap je kalau bubuh kat sayur2n, pasta n daging. org kat timur tgh je slalu buat masakan guna kuskus ni. nantilah ..kalo ade kesempatan, DJ share gambarnya k.
lina nk buat ape dgn kuskus tu? :)
@K.Nor
u're welcome kak... :)
@Sugar 'n' Spice
salam kenal...tq sudi follow blog akak ye.
wahh! dh nak siap eh..xdan lg akak nk kenal2 tup2 dh nk siap buat puding ni eh..hehe..so impressive!
nanti jgn lupe report kat akak ye. mekasih byk2... :)
@nOOrsha
mmg sedap sgt puding kentang ni Noorsha. Puding guna keledek pun ade gak akak buat. Nanti akak link kan ke FB k. tq :)
Thanks yang..
kite tgk dlm master chef dia wat Filo Pastry ngan gulungan kuskus.Tingin nak try tp tak kenal kuskus tuh.DJ tau tak kite gi beli biji kas-kas kat supermarket seb baik lom wat lagi pastry tuh..
Done Kak DJ..mmg marbeles....sedappp...cuma gula karemel mimie terkurang skit...
sedappppppp......
Salam DJ, K1 pun nk cuba.. sebelum ubi kentang K1 tumbuh daun hee hee :)
kak...nape sy bt pudg karamel xjd ek?ble t'blikkn dia hncur..mak kte mgkn kurg tepg...tp resepi akk xpkai tepg pon...xhncr ke nti???
Aslmkum Dayang.. akk CP rspi dayang.. TQ sis berkongsi rspi..
Salam Maal hijrah DJ
karamel kentang ..menarik resepinya..boleh cuba.....kuih bakar kentang kat bawah pun berkenan jugak...nampak sedap.
@Sugar 'n' Spice
Alhamdulillah...
mmg cantiklah la puding yg adik buat tu...smooth jek...tq ye 4 trying.. :)
@Kakwan (K1) - citarasawan
w'salam kak 1///mmg bsr berbesar ht sekiranya ade yg sudi mencube resepi ni. semoga kena dgn citarasa kak 1 ye. mekasih :)
@HIDAYAH_MUTIARAKU
x cukup masak tu dek. Biar masak btl2 atau tambahkan lg masa memasaknya, pas tu sejukkan dulu ke dalam peti sejuk. Dan bolehlah diterbalikkan lepas tu. InsyaAllah, ia x hancur. tak perlu bubuh tepung. :)
@dZana
w'salam kak...
silakan. mekasih ye. selamat mencube! :)
@Mamasya
salam maal hijrah juga buat mama..
ape saje resepi yg menggunakan kentang ni mmg sedap. mama cube la ek nanti..pasti x mengecewakan... :)
Salam
Saya baru je try. Sgt2 sedap!! Satu family suke :)
wah,,,yummy2...kalu sy kurgkan telur sket bleh x...ada effect kuantiti yg len ke...
@Nadia
w'salam
mekasih ye Nadia krn sudi mencuba resepi ni...Alhamdulillah.. :)
@najihatussolehah
nak kurangkan sket xpe, ok la tu..kalau byk sgt, kene kurangkan bahan2 yg lain ye. :)
dh cuba..mmg sdap..tq
salam kak Dayang...saya suka tgk resipi kat blog akak..suka sgt2 buat kek coklat tanpa telur tu...td saya cuba buat puding kentang karamel nie tp apsal kat bawah dia keras then atas dia lembik..maksud saya bila ditebalikkan bahagian karamel dia keras n bawah dia lembik..bila nak potong hamcur laa kak...
selamat berkenalan kak,
sy suke jenguk blog masak2 ni...t'nmpk blog akak..saya mintak izin amek resepi ye.ingt nak buat utk ank2 buah yg kt rumah tu...terima kasih kak..
@Anonymous
w'salam dik...
mekasih ye sudi mencube resepi kek n puding ni. Puding tu hancur sb belum masak btl2 atau belum sejuk sepenuhnya. Jgn putus asa ye. Cube lagi pd masa akan dtg. Jgn lupe guna api atas bawah. Suhu oven juga kene adjust sb tk semua oven sama tahap kepanasannya. kalau bahagian bwhnya keras, next time boleh guna api atas dulu dan 10 min terakhir guna api atas bwh. ok dear?... :)
@Anonymous
thanks for trying dear :)
@miela
selamat berkenalan Miela..
mekasih ye sudi singgah ke blog akak. ttg resepi2 tu, sudi2kanlah mencubanya...akak ikhlas nk share. tq... :)
sedapla...mula2 buat xjadi hancur 2nd try menjadi...mmg terbaikkkla...sedap..thks to dj berkongsi resepi
salam kak, thanks ur resepi best la..1st try dah mnjadi...sonok sgt...smoothh jer n lembut sgt...
Post a Comment