Friday, December 10, 2010

Puding Kentang


Sebenarnya hari ni buat 3 jenis puding kentang. Puding kentang lapis coklat, puding kentang kosong dan yg ini adalah puding kentang perisa Pandan. Anak2 dah tau dah mama dia org suka puding ni sb tu sorang pun tak berani nak sentuh..hehe. Yang dua lagi puding tu tak usah tanyalah....udah habisss...

Ok, actually kan dyg ni tak brp suka sgt puding yg keras mcm agar2 tu. Jadi, dyg akan buat selembut yg mungkin. Barulah menepati selera...hehe. Apa2pun, puding kentang ni sgt sedap dan lembut. 

N3 ni terpaksa didahulukan dulu sementara rajin. Menu2 yg dah lepas akan ditayangkan kemudian. 


Resepi Puding Kentang

  • 10 g serbuk agar-agar
  • 2 biji ubi kentang sederhana saiznya 
  • 200 g  gula pasir
  • 200 ml santan pekat
  • 125 ml susu cair
  • 500 ml air 
  • 3-4 sudu besar susu pekat manis
  • 1 sudu besar mentega
  • 3 sudu makan tepung kastard (dibancuh dgn sedikit air)
  • pewarna atau perisa mengikut citarasa - jika perlu
Cara-cara :
  1. Ubi kentang dicuci bersih(tidak perlu kupas kulitnya). Kemudian direbus bersama sedikit garam hingga empuk. Setelah itu, kupas kulitnya, dan blend sehingga lumat bersama 180 ml air. Ketepikan.
  2. Satukan gula bersama air 500 ml dan serbuk agar-agar di dalam periuk. Didihkan sehingga gula larut. Kemudian, masukkan ubi kentang yang sudah dikisar tadi diikuti santan, susu pekat dan susu cair. Kacau perlahan-lahan hingga sebati. 
  3. Masukkan mentega dan tepung kastard. Kacau lagi hingga kelihatan pekat. 
  4. Jika suka, bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan masukkan pewarna dan perisa pilihan. Kemudian tuangkan adunan di dalam bekas yg bersesuaian samada secara berselang seli mahupun berlapis. Sejukkan terlebih dahulu sebelum dimasukkan di dalam peti sejuk.
  5. Nota : seelok-eloknya guna bekas kecil kerana puding ini agak lembut. Tetapi boleh kurangkan sukatan air mengikut citarasa.  Selamat Mencuba!

10 comments:

Chik Mimi said...

Assalam Dj wah puding kentang best tu nak kiv rcp ye tq

Ummi Hanie said...

Salam kenalan DJ..

dtg dari blog Kak Inahar...
wow first time dgr puding kentang ! haihh nmpk sgt x arif bab masak memasak ni...heeee...maluu... ;p

dayang_jack said...

@Chik Mimi

w'salam...lm x dgr khabar...hrp2 sht yer. nanti free leh ler cube resepi ni. tq

dayang_jack said...

@Ummi Hanie

selamat datang dan selamat berkenalan. Trm ksh yer sudi singgah.

puding kentang ni akceli yg basic nya tak yah letak pewarna. Rasa2 resepi ni dh lm ade. cuma kdg2 tu xde time nk buat wlpn sebenarnya senang je..hehe

xpe..bole belajar. jauh perjalanan dan pemandangan, luas pengalaman, ye tak?...hihi

MeknaBlog said...

huhuhu.....sedapnya kak DJ..meh pos cni skit...

mokwonik said...

dayanggg miss u..glad yur back!!..nanti br'usaha' dgn lebih gigih lagi yek for the baby!..hihihi

~K Ham~ said...

dj...buatkan utk kak ham puding kentang..;p

dayang_jack said...

@mokwonik

miss u too!..thanks 4 the visit ya. InsyaAllah...doakan terbaik utk dyg yer. tq

dayang_jack said...

@~K Ham~

boleh kak...tp nak upah tau... :P :D

mamalong said...

sedappp puding ni.try buat arini.mmg berbaloi.thanks 4 sharing d recipe