Monday, November 16, 2009

Sup Tulang Pedas Masam

Semalam buat sup tulang favorite. Seakan2 berjanji lak dgn jiran sebelah rumah nun...Sapa lah agaknya yer???...hihik....cuma kita ni lambat sikit nak post.

Sup tulang ni kalau tak pedas dan masam, mmg takkan kusentuh. Sebab tu lah kat umah ada bertimbun2 stok limau nipis dan cili api. Cili api pun bukan jenis yang tak pedas tu. Yang hijau gelap tu lah, mmg x pedas langsung. Tapi yang hijau muda atau kecik2 yang merah2 tu ok...mmg power pedasnya...tapi kalau ada cabik geronong @ cili bunga tu lagilah terangkat. Kat umah kg tu ada. Ayah suka tanam cili tu sb tahap kepedasannya memang melampau2...ekeke...sedap dibuat sambal belacan...kat blog HaSue ada contoh gambar cili tu yer. Cili jenis satu lagi yg dimaksudkan oleh dyg ni ialah cili bulat yg licin, kecik2 n kiut2 jer saiz dia tapi sama taraf lah dgn cili bunga...hehe. Nantilah kalau ada contoh cili tu akan ditayangkan kat sini.

Apa2pun layan jelah dulu gambar nan satu ni.... nak pi masak dulu.... :) Kalau nak tengok dan cuba resepinya, boleh KLIK di SINI.

No comments: