Kek Epal
Bahan-bahan :
- 250 g tepung gandum + 1 sk baking powder (diayak)
- 250 g mentega
- 250 g gula pasir (dikisar halus)
- 4 biji telur C (dipukul sedikit)
- 1 biji epal hijau (dikupas kulit dan diparut dan direndam bersama 50 ml susu segar suam)
- 50 ml susu segar suam
- 1 sk esen vanilla @ perisa epal
Cara-cara :
- Panaskan oven pd suhu 180C. Griskan loyang kek dgn mentega dan taburkan sedikit tepung.
- Putar mentega bersama gula hingga putih gebu.(high speed)
- Masukkan telur perlahan2 sambil diputar hingga sebati. (guna kelajuan minima)
- Tuangkan susu segar dan tepung secara berselang seli. Putar lagi hingga sebati.
- Masukkan esen dan putar lagi.
- Akhir sekali masukkan parutan epal yg sudah direndam bersama susu tadi. Kacau dgn spatula.
- Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 45-50 minit atau sehingga kek masak (turunkan suhu pada 160C 20 minit terakhir). Suhu bergantung pada kepanasan oven masing2.
***kek ni taklah 100% rasa epalnya kecuali tambah perisa. Walau bagaimanapun, rasanya mmg best!
No comments:
Post a Comment