Sunday, August 14, 2011

Kek Lapis Bumi (Kukus) - Updated


Nilah antara projek mengukus minggu ni. Antara kek fav DJ nih. Dulu2 ada simpan resepi ni tp hilang entah ke mana...mmg x dpt dikesan. Masa tu sgt tak peka dan cuai bab2 penyimpanan koleksi resepi kek2 lapis ni. Nasib baik jiran senegeriku telah bermurah hati menyumbangkan resepi sedap ni di dapur MYR. TQ HaSue. Nak tengok resepi asalnya boleh KLIK DI SINI. Cuma DJ tlh olah sedikit mengikut citarasa DJ sekeluarga. Jamu mata jelah dulu yer...nanti update lagi. Sebelum tu nak ucap terima kasih byk2 kpd kak Watie kerana telah sudi mencuba resepi Kek Lapis Alwani versi II baru2 ni. Sangat cantik hasilnya. Nak tengok, sila klik di SINI


UPDATE :
note : resepi di bawah adalah mengikut versi dan citarasa DJ.

Kek Lapis Bumi (Kukus)
rujukan sumber asal : HaSue@Myr
resepi olahan : DayangJack@DapurKu Sayang

bahan-bahan : loyang 6" x 6"
menggunakan cawan metrik = 250 ml air

  • 1 cawan tepung gandum (diayak)
  • 1/4 cawan serbuk holicks
  • 5 biji telur gred A 
  • 225 g mentega (DJ menggunakan butter SCS)
  • 4 sudu besar serikaya
  • 1/2 cawan gula kastor
  • 1/4 cawan susu pekat manis
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1 1/2  sudu besar serbuk nescafe + 1 sudu kecil serbuk koko (bancuhkan dengan 1 sudu besar air panas)
  • Pewarna hijau dan kuning
Cara-cara :
  1. Sediakan pengukus dan jerangkan airnya. Lengserkan dengan mentega dan taburkan dengan sedikit tepung. (Seelok-eloknya alaskan loyang dengan kertas serap minyak)
  2. Ayak tepung bersama horlicks di dalam satu bekas yang agak besar. Ketepikan.
  3. Pukul mentega bersama gula sehingga kembang dan putih.
  4. Masukkan telur sebiji dan putar dengan kelajuan minima. Masukkan lagi sebiji telur dan putar lagi. Ulangi sehingga habis. 
  5. Masukkan esen vanilla dan putar lagi.
  6. Masukkan serikaya dan putar sebati. Kemudian, masukkan susu pekat dan putar lagi.
  7. Masukkan tepung dan diadun sekata. 
  8. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Campurkan satu bahagian dengan bancuhan nescafe tadi dan kacau sebati. Adunan kedua dan ketiga diwarnakan hijau dan kuning. Kemudian setiap bahagian ini dibahagi lagi dua dengan menggunakan bekas-bekas atau cawan-cawan kecil.
  9. Tuangkan adunan hijau ke dalam loyang terlebih dahulu. Kemudian, tutuplah loyang dengan kertas foil. Kukus selama 3-5 minit atau sehingga adunan dah tak cair.
  10. Tuangkan untuk lapisan kedua iaitu adunan kuning. Ratakan. Kukuslah lagi hingga dah tak cair. 
  11. Akhir sekali ialah adunan nescafe. Ulangi proses hingga habis.
  12. Untuk lapisan terakhir, sila kukus selama 30-40 minit atau sehingga kek masak sempurna.
  13. Sejukkan kek sebelum dipotong.
***Sila KLIK DI SINI utk tip2 mengukus kek


26 comments:

Mamasya said...

Assalammualaikum Dyg

Cantiknya kek kukus Dyg....kemas sekata je barisnya..warnapun cantik...suka tengok!

Watierman, rmanbkr said...

Assalam DJ..Akak nak sign out tapi ternampak post baru pulak ni...nanti Akak cuba ...yang ni pulak ...Akak kasi tahu DJ okay!TQ for sharing info & wawarkan n3 Akak tu! Selamat Berpuasa & selamat berhujung minggu!

Nurul said...

Salam, Kak Dayang...
Cantiknya kek kukus akak tu..kemas jer lapisnya... :)

tun_telani said...

wah. kek2 akak semua cantik2 je lapisan dia.. tun mmg plan nk wat kek lapis alwani tu utk raya.. rasa2nye ni jd kek yg ke2. kompom masuk list! tun tunggu resepi dia ye =)

K.Nor said...

wahh lawonyer kek dayang ni.. mulus jer

ady said...

as-salam
cantiknye kek ni...suka tengok kek2 dayang ni..semuanye cantik2 dan sedap..hari tu ady npk dayang buat Kek Kacang Tanah npk sedap kek tu tapi ady belum buat... simpan dulu resepi nanti blh buat..

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak...
wow!! cantiiiknya kek tu akak... jatuh cinta terus tgknya...

zai@umiaiman said...

assalam kak, cantiknyer colour nyer..sy suuukerr warna ijo tu....

Mas said...

cantikk la kek kukus tu kak..
lembabb jerk.....

anymz said...

minta izin share resepi ya DJ?..
Cadang nak buat sendiri kek lapis utk raya thn ni.selalu beli je..:)

DJ Dayang said...

@Mamasya

w'salam...

trm ksh. Alhamdulillah...dyg pun suke dgn kejadiannya...nampak mesra kali ni

DJ Dayang said...

@Watierman, rmanbkr

w'salam kak watie...

hehe...sbnrnya ade lg kek kukus yg DJ nk share tp entah sempat entah tidak ni..sb DJ dh start sibuk plak dh dgn mcm2 hal...blogging agak slow sket ms ni. Anyway, mekasih sekali lg yer kak krn sudi mencube resepi kek Alwani tu. Kek ni pun x krg gak hebatnya kak..nanti2 try ler yer...tq

DJ Dayang said...

@Nurul

w'salam Nurul...

mekasih...

Nurul plak..bl lg nk try kek kukus ni??..tringin gak akak nk tengok hasilnya...hihi

DJ Dayang said...

@tun_telani

kalo ikut step n tipnya, InsyaAllah menjadi cam dlm gambar tu. Kek lapis x sesusah kek yg beranyam-anyam tu...
wokeh...nanti jgn lupe buat tau...x rugi cube kedua2 resepi kek ni tun.. selamat berjaya yer...tq

DJ Dayang said...

@K.Nor

hehe..thanks kak Nor. akak je belom try lg. kalo akak try, mesti lbh lawo dari ni... ;)

DJ Dayang said...

@ady

w'salam ady...

tq. dyg pun lupe nk ucap trm ksh kat ady sb tlh mencube resepi kek marble mewah that day...ya Allah..mmg kagum sgt dyg tengok hasil tgn ady ni. caya lah...thanks a lot.

kek ni mmg sedap sgt ady, nanti bole ler cube yer. tp yg resepi ni adalah utk 1/2 adunan. kalo nk yg penuh, boleh rujuk kat link atas tu atau bole buat 2 adunan. ok, ady..good luck!

DJ Dayang said...

@Diana @ Melley Mey
w'salam...

ye ker? jatuh cinta eh?? so...bl nk propose tu??...hihihi

DJ Dayang said...

@zai@umiaiman

w'salam zai...

mekasih yer. akak pun suke kaler ijo...nice!

DJ Dayang said...

@Mas

tq mas..kek ni mmg jenis basah2 sket dgn rasa yg menawan..eh2..tringat kepok mony lak...hahaha

DJ Dayang said...

@anymz

silakan yer kak....elok sgtlah tu buat sendiri. selain jimat kos, rasa was2 pun xde, btl tak??..hehe

slmt mencube! :)

tun_telani said...

yayyyy!! much awaited recipe! tq kak!

~~zAnAfAhMi~~ said...

akak tak berani nak buat kek kukus, takut tak jadi....nanti hubby pun kena tempiasnya.

dayang Citra said...

nak cubalah,macam senang..baru nak berjinak molah kek raya tok..hehe

Lovely Kitchen said...

assalamualaikum sis...

cantiknya kek lapis tu kemas, sekata tidak beralun...mmg pakar je yang boleh buat macam ni....huhuuu bilalah nak pandai melapis kek...failed je sokmo

Nieza said...

assalam kak dayang, terpukau saya nengokkan lapisan kek akak yg kemas ni..cantikx2..teringin pula nak rasa..harus cuba ni:)

ibh said...

memang terbaik la kak..jeles tgk lapisnya tu..kalo sue buat harus tak jadi lapis2 cantik mcm tu...