Untuk iftar semalam, DJ hanya masak yg ringkas2 jer. Belum ada mood lg nk masak yg special...hehe. Tapi yg ringkas2 pun tetap menyelerakan. DJ sempatlah buat cendawan krispi, ayam masak merah berlengkuas dan tauhu sumbat. Memang best sgt esp cendawan krispi tu...dah sejuk pun tetap rangup.
Jom layan resepi mudahnya yer. Senang jer nk buat. Untuk sosnya, DJ guna sos cili tauhu sumbat. Sedaaaapp!
Cendawan Goreng Crispy
resepi : DayangJack@DapurKu SaYang
bahan-bahan :
- 250 g cendawan (dicuci bersih dan dikeringkan)
- 1 cawan tepung gandum
- 1 cawan air sejuk (dari peti ais)
- 1 sudu besar mentega
- garam secukupnya
- 1 sudu kecil serbuk kunyit
- sedikit lada sulah
Cara-cara :
- Kisar/blend semua bahan kecuali cendawan hingga sebati.
- Siat-siatkan cendawan jika perlu.
- Panaskan minyak secukupnya untuk goreng terendam. Pastikan minyak betul-betul panas.
- Celupkan cendawan ke dalam adunan tadi dan gorenglah hingga garing keemasan. Kemudian toskan.
- Hidangkan panas-panas bersama sos cili atau sos bermayonis.
Ini plak lauk ayam masak merah berlengkuas(menu permintaan si princess). Resepi lbh kurang sama dengan Ketam Masak Merah. Cuma ayamnya kena goreng dulu dan bahan-bahan tumis DJ tambahkan rempah 4 sekawan.
9 comments:
ni mesti tangkap gambar bawah lampu suram2 kan. hehe.. dah tau dah.. saya pn gitu jugak..
wah crispy benor nampak tu. leh la try.. tak oily ke kak dayang. melekatje ye bater dia tu? tak yah letak telur bagaikan.
wahh sedap-sedappp nehh..mesti cuber..mesti!!!
@izahdaut
haha...tau xpe...ambik gambar bwh lampu kuning..akak mls nk tonggeng tunggang terbalik ambik gambar nih...isshh..buat penat je tau..hehe
batter tu melekat. dont worry sb pakai mentega ganti telur.
izah cube tau :)
@hakak CNN
amat2 dialukan...silakan yer tq :)
sedapnya cendahwan tu....
nampak crispy jerk...
Assallamualaikum Kak DJ..
Selamat berpuasa ye kak.
Naz dah lama nk buat cendawan goreng tp tak terbuat2 jugak.. Mintak sikit akak punya jer lah..Boleh kak??
sedapnyaa.. slalu beli cendawan goreng dia oily :(
Sangat suka resipi cendawan nii. Rangup. Thanks for sharing!
Dh try..... Crispy sgt.... Sedap.... Tapi. Sya tambah sikit rempah.... Thanks for this recipe... :-)
Post a Comment