Monday, January 17, 2011

Lady Fingers (Span Jejari)


Kalau rasa susah sgt nak cari lady fingers untuk buat tiramisu atau sebagainya, ada baiknya belajar buat sendiri. Habis cerita...kan? kan? kan?...hehe.
Dah banyak kali gak buat LF ni...hasil edit sana edit sini, maka terhasillah resepi mengikut citarasa sendiri. Bahan-bahan pun tak banyak pakai tau. Yang penting, telur hendaklah diputar hingga kental dan gebu, barulah menjadi. 


Bila dah siap, bolehlah buat tiramisu atau makan gitu2 jer, pun sedap...hehe.

Lady Fingers 
Bahan-bahan :

  • 4 biji telur (diasingkan kuning dan putihnya)
  • 100 g tepung gandum (diayak)
  • 100 g gula kastor (bahagi dua)
  • 1/2 sk krim tartar - optional
  • 1 sk esen vanilla
  • gula aising secukupnya utk saduran
Cara-cara :
  1. Panaskan oven pd suhu 180C. Sediakan dulang pembakar. Alaskan dengan baking paper. 
  2. Untuk kuning telur : Satukan dgn 50g gula dan esen vanilla di dlm mangkuk pengadun. Putar hingga pucat dan gebu. Ketepikan.
  3. Untuk meringue : Putar putih telur hingga berbuih. Kemudian masukkan gula dan krim tartar. Putar lagi hingga kental dan bertanduk.
  4. Satukan meringue tadi bersama adunan kuning telur dan sebatikan dgn cara kaup balik. Masukkan tepung dan kaupbalikkan lagi hingga sebati.
  5. Kemudian paipkan atau sudukan seperti jejari di atas dulang pembakar lebih kurang 7cm panjangnya. Boleh dibuat tebal atau nipis. Ikutlah selera sendiri.
  6. Taburkan/ayakkan gula aising di atasnya dan bakarlah selama 15 minit.
Tak ingat siapa yer tempoh hari bertanyakan tentang baking paper utk alas loyang dan dulang. Inilah salah satu contoh baking paper yg dah biasa DJ gunakan utk projek mem'baking'.

20 comments:

Peri PiA said...

wah,tak penah tau ni :)

cek chun said...

beli pun mahal beno. kalau rajin macam DJ, elok la buat sendiri kan. bleh gak mengunyah petang2

K.Nor said...

dayang, nak tanya soklan2 nih hehe
1. dpt berapa kpg dr satu adunan
2. pasal apa kena tabur gula icing? kalau nak dibuat tiramisu pun kena tabur gak ek? atau utk makan saja2 jer tabur dgn gula icing?
3. guna acuan mana nak paipkan tu?

hehe ampun ya, mmg suka bertanya nih.. sbb berkenan sgt.. padahal dah ada org nak poskan lady fingers ni utk akak.. mana tau one day nak try buat kan..

last one, bukan soalan tp mintak keizinan.. cam biasa laa.. copy & save dulu .. tq dear mmmmmmmuah! :)

DJ Dayang said...

@Peri PiA

hehe...skrg dh tau kan...hehe

DJ Dayang said...

@cek chun

jarang beli sb jarang jumpe...haha. geram kalo x dpt jumpe...sb tulah tpaksa buat sendiri...hehe

DJ Dayang said...

@K.Nor
hehe....tpaksa kopipes soklan takut terlepas pandang...hihik.

1. dpt berapa kpg dr satu adunan
-banyak gak kak, dyg buat mcm2 bentuk, ade yg pendek ade yg panjang, ade yg bulat..ekeke. Adalah dlm 2 tupperware. 1 yg sederhana besar, satu lagi tupperware kecik. x sempat nk kira sb asyik mengunyah jek dr tadi...hehe.

2. pasal apa kena tabur gula icing? kalau nak dibuat tiramisu pun kena tabur gak ek? atau utk makan saja2 jer tabur dgn gula icing?
- gula icing tu nak bagi permukaannya cantik dan bersalut. Pastu ade rasa rangup sket lps bakar. Tp kalo x letak pun x mengapa. dyg penah gak x letak icing sugar tu. no hal punya. Dyg letak utk makan gitu2 jek. Selebihnya simpan utk buat tiramisu. Maybe esok lusa kot...hehe.

3. guna acuan mana nak paipkan tu?
- ala kak, dyg guna piping/acuan yg bulat berbunga tu jer. tp yg large sket. Sb kalo bakar pun ia tetap jd mcm takde corak. kdg2 kalo malas guna sudu jer. Janji dpt bentuk mcm jejari, oklah tu.

ok kak, harap dpt bantu eh.

ehem,...kopipes ape tu?..jgn lupe hantar sepinggan kat dyg tau...hihik.

Secret Drifter said...

salam, berblogwalking

ingatkan lady fingers atau okra atau kacang bendi dicelup tepung.. xtau yg biskut tiramisu dipanggil lady's finger...

XD

K.Nor said...

ok.. noted.. macehhhhh!!!

alaa... kopi resipi jer la cam biasa, save dulu dlm draf.. ish... takkan akak nak kopi gambar2 dayang lak.. tu kerja org lain.. hehehee kan.. :)

Uncle Lee said...

Hi DJ Dayang, looks nice your lady fingers.
Bet it tastes good too.
You ada black belt in cooking I can see.
Have fun and keep a song in your heart. Best regards,
Lee.

izahdaut said...

akakkk...
oyee oyee..akhirnya leh la kalau nak makan tiramisu bagai sebab dah ada resepi LF ni..sebab kalau gi kedai bahan kek,mmg ada, tapi semua tulis tulisan cina.mcm kompius je nak beli...ehehe..

sayang kak dayang!!ecece...bodek lebih kot dapat LF free..cee mcm dan dan terus nak buat ek..kiki

Hann said...

waa.. bagus ni.. boleh terus buat tiramisu lepas ni.. yiihhaaa.. tq dear!

Beattey said...

wah..bagus nyer DJ..suke bereksperimen...

pastu ramai lak yang dapat manfaatnya...

minta izin amik resepi yer...nak try kalau2 menjadi ke..hehehhe..

DJ Dayang said...

@Secret Drifter

hehe...biasalah kan...bhs omputih ni byk seninya....hihik. anyway, tq 4 the visit.

DJ Dayang said...

@K.Nor
hahaha....btl3x!

DJ Dayang said...

@Uncle Lee

hi Uncle Lee. gud morning!...

Thanks for the compliment. I'm so glad that you've enjoyed viewing my recipes. Really honoured. i'm just a simple person with a simple recipe...yg penting, dpt share dgn sesiapa shj yg berminat...hehe..

'black belt'??..wow! i'm speechless!... thanks again!

same goes to you. Have fun and have a nice day!

DJ Dayang said...

@izahdaut

ecece...nak bodek yer..LF akak udah abiss!..smlm buat tiramisu...msh dok dlm esbok lg...ptg karang baru mkn..akak kasi tiramisu jelah kat izah...nak takkk?!..hehe

izah, akak buat LF tu sb akak pun kompius gak yg jual kat kedai tu...lgpun kat area akak ni ssh sgt nk dpt benda alah tu...kalo buat sendiri, x cantik dan tak secomel yg dibeli pun tp amat berbaloi, suci lagi halal...cewahh!..hehe

DJ Dayang said...

@Hann

u're welcome my dear. have fun and happy trying!

DJ Dayang said...

@Beattey

silakan yer. trm ksh gak krn ingin mencube. semoga sukses. Sama2lah kita dapat manfaat. tq.

Dieyna said...

menarik resepi ni... dah salin dah.. tunggu masa nak buat jer.. resepi tiramisu pun dah amik dah.. hehe

waniey said...

salam kak...mtk izin copy paste resepi nie k...hehe...xcited nk buat... :)