Saturday, January 15, 2011

Bahulu Pandan Chocolate Rice



Dari malam tadi lg nak update n3 ni tp tak dpt2 sb tak ada idea nak cakap...lama gak 'blank' tu....hehe. Last2 layan movie jer. Pas tu terus Zzzzzzz.....

Seperti kebiasaanlah, DJ sgt2 menggemari kaler hijau. Kena ingat tu tau. DJ suka kaler hijau. Nanti mana tau kan DJ nak buat pop kuiz ker, senanglah nak jawab....hehe...mmg ada kuiz tu, but not now yer...tunggu sampai tiba masanya nanti...tp antara syarat2nya ialah kena jd follower dulu dan menetap di Malaysia shj...hehe.

Ok, ptg semalam DJ buat bahulu atau kek Pandan bubuh coklat urai. Ini adalah percubaan kali kedua. Tp yg hari tu mmg tak dpt nk publishlah sb kurang berpuas hati dgn hasil gambarnya. Yang ni pun tak puas hati gak sebab tergesa2, maka gambarnya agak kelam sket. Tapi x mengapalah, janji dpt tengok kan...hehe. 

Kek/bahulu pandan ni mmg sedap dan lembut. Rasanya pun taklah manis sgt2 walaupun ada coklat urai. Memang kenalah dgn selera ni. Yang putih mcm salji tu lak adalah krim aising dan kelapa parut kering. Nak hias dgn topping lain pun ok. O ya lupa lak nak bagi tau, bahulu ni boleh juga dibuat gulung atau bubuh dalam muffin/paper cup jika suka. Ikutlah keselesaan masing2. Yang penting, sedaaapp!...hehe


Layanlah jelah yer. Nak resepi, boleh cnp dari sini. Terima kasih sudi singgah. 



Bahulu Pandan Chocolate Rice

bahan-bahan :
  • 100 gm tepung gandum
  • 4 biji telur A
  • 90 g gula kastor
  • 50 ml minyak jagung 
  • 1 sk ovalette
  • 2 sb susu segar
  • 1 sk pandan emulco / pes pandan
  • 2 sb chocolate rice (boleh tambah jika suka)
cara-cara :
  1. Panaskan oven pd suhu 180C. Sediakan loyang yg bersesuaian atau muffin/paper cup. Sapukan mentega dan taburkan dgn sedikit tepung. (Jangan lupa alaskan dgn baking paper jika menggunakan loyang).
  2. Sediakan mangkuk adunan. Satukan telur, gula dan ovalette. Putarkan hingga pucat dan kembang. 
  3. Kemudian masukkan tepung, susu dan pandan emulco/pes pandan. Putar lagi hingga sebati.
  4. Masukkan minyak jagung dan kacau sebati (kaup balik) dgn menggunakan rubber spatula.
  5. Akhir sekali, masukkan coklat urai. Kacau perlahan2 sehingga rata. Tak perlu dikacau terlalu lama.
  6. Bakarlah selama 25-30 minit atau sehingga kek  masak (DJ guna suhu 180C pd 20 minit pertama dan kemudian diturunkan kpd 160C utk 10 minit terakhir). Suhu bergantung pd jenis oven masing-masing.
  7. Setelah masak, sejukkan terlebih dahulu. Hiaskan dgn topping kesukaan jika suka.
Krim Aising : cadangan
  • 1/3 cawan gula aising
  • 60 g mentega lembut
  • kelapa parut kering
  • 1 sb jus oren
Cara-cara : satukan gula, mentega dan jus oren di dlm mangkuk pengadun dan putar hingga gebu. Sapukan pd kek dan taburkan kelapa parut kering. 


18 comments:

izahdaut said...

kak dayang..cantik tul warne kek ijau neh..eh silap..baulu kan..nk try jugak la.tapi pndan paste lak tak de...saya suke nor baulu lembut2 gitu.teringat masa blajo dulu, mak roomate saya tu tokey baulu, kalau balik cuti musti kirim baulu free.haha pau bisness org.makan punya tak hengat,sampai roomate tu naik pelik..napa la suka ngat baulu..ikiki.tapi tak penah lagi buat baulu sendri..

Eliza said...

salam dayang...sihat ker dik? lama tak merayap sana sini. sumthing wrong with my brokben lar..

green my feveret too. kek ni pun mengancam utk dicuba nnt. Have a nice wiken dik..

suri solehah said...

Salam DJ..menariknya..terbau2 aroma pandan nya...

Mas said...

nmpk sangat gebu dan lembut la bahulu tu...anak2 mas suka bahulu..nnti nk try wat la...

DJ Dayang said...

@izahdaut

baulu ni sejenis kek gak..hehe. akak pun penggemar baulu. tp x semua baulu dpt masuk ke tekak akak ni. kalo jenis yg keras tu, mmg out lah..x psl2 kering tekak dibuatnya...hehe. izah lom penah try buat lagi eh..try ler skali nanti..mesti sedap kalo izah buat...

DJ Dayang said...

@Eliza
w'salam kak,

lm gak x x BW ke rmh akak ni...tq yer sudi singgah..dyg br jer pas demam selsema..Alhamdulillah..hampir sht dh ni. hrp2 akak pun sht yer. Have a nice weekend

DJ Dayang said...

@suri solehah

w'salam...

hehe...jauh gak aroma ni terbang yer....hehehe

DJ Dayang said...

@Mas

silakan yer mas, jap jer buat baulu ni....anak2 gerenti suke...hehe

hOtMaMa said...

kak dayang, saya ingatkan kek! rupa2nyer bahulu.. tp cantik mcm cake! hehe..

cek chun said...

menarik la dj. kena buat nih

Ida Ddapur said...

emmm...singgah rumah DJ krn terbau aroma pandan dari kuih baulu ni...suka2..npmk sedapp

DJ Dayang said...

@hOtMaMa

hehe...saje nk buat kelainan sket...hehe

DJ Dayang said...

@cek chun

thanks. selamat mencube yer. :)

DJ Dayang said...

@Ida Ddapur

hehe..trm ksh yer sudi singgah...

HomeKreation said...

Salam DJ. Kacak kuih tuk... Mun sudi, jemput amik award dari blog mek ohr...

Peri PiA said...

salam sys dj

gojesnya :),ade choc rice!!

Ummi said...

Salam Dayang..waaahh xleh tahan tgk baulu nih...suka, sukaaaa..bila la akak boleh buat nih..nak kena tggu wiken jgk ke..huhuuu

Normah said...

salam pekenalan...kak dayang saya juga peminat bahulu....saya nak bakar bahulu ni dalam acuan bahulu cermai agak2 jadi tak?? berapa minit nak bakar ye..senang makan sebiji2...kalau buat jadi bahulu gulung pun bole ye.