Monday, April 26, 2010

Mixed Fruit Crumble


Salam....

Tuan rumah baru nak bersidang...hehe. Terima kasih atas kunjungan anda. Seperti biasa, kalau tak disebabkan hal2 lain, dah pasti dapat update blog ni hari2 kan....sebab tu lah tak confident nak join segmen geledah dapur anjuran Mr Ben sana tu....takut tak boleh nak penuhkan syarat2 beliau (salah satu syarat2nya ialah kena rajin update, betul kan??)...nanti kalau tak dapat update hari2, kang ada pulak yg terkecewa...siapa yg malu???...akakkk gak kan....hehe...tak mengapalah...memadailah apa yg ada ni yer. Biarlah blog ini dikenali dgn cara tersendiri dan seadanya. Sesungguhnya dyg bersyukur sb ada yg sudi follow blog ini tanpa ada paksaan atau pujukan atau rayuan pun. Terima kasih byk2. Anda happy, tuan rumah lagilah happy....

Jomlah...kita layan dulu apa yg ada ni. Tak sempat nak tayang lauk tengahari. Tapi sekurang2nya ada gak entri kan...hehe. Dessert ni dyg buat masa nak lunch tadi. Sekejap jer buat. Sedap tau....tak cukup pulak buat satu bekas.

Resepinya pun ringkas dan senang jer nak buat. Sesiapa yg belum pernah cuba, mmg patut mencuba. Mana tau lepas ni terus jatuh cinta....ngan dessert ni ler...hehe.

Resepi versi terdahulu boleh Klik Di Sini.

Mixed Fruit Crumble

Bahan-bahan :

Bahan A : Crumble
  • 1 cawan tepung serbaguna/tepung gandum
  • 1/4 cawan butter 
  • 1/4 cawan brown sugar
  • 1/4 sk serbuk kulit kayu manis (x letak pun ok)
Bahan B :
  • 3 biji epal hijau (dikupas kulit dan dipotong kiub)
  • 2 biji pisang ranum (dipotong kiub)
  • 1 biji pear (dikupas kulit dan dipotong kiub)
  • sedikit kismis atau hirisan kurma
  • 1-2 sb gula
Cara-cara :
  1. Gaul dan ramas bahan2 A sehingga menjadi serbuk roti.
  2. Bahan2 B digaulkan dgn gula hingga rata.
  3. Sediakan bekas tahan panas atau paper cup. Sudukan bahan B dan taburkan bahan A di atasnya tetapi jangan ditekan.
  4. Bakar pd suhu 180C selama 20-30 minit atau hingga keemasan.

6 comments:

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam dayang..k.atie mai mlm2 nie nk mkn fruit crumble tue...ada lg tak?

indahhouse said...

salam kak dayang,
dessert ni nampak best kak. lebih2 ada buah, yum yumm... nak cari pisanglah... :)

dayang_jack said...

>>kak atie

w'salam...dh abih la kak...huhu...akak cube ler buat sendiri...senang jer ni tau...nanti dyg tlg makan skali...hihik

dayang_jack said...

>>indahhouse

w'salam...dh dpt pisang??...dh buat ker??...tak sabar akak nk ngendeng..hehe...selamat mencube! :)

Eliza said...

salam dayang.akak dah cuba buat crumble nih tapi guna apple jek. sedap sesangat...tq

dayang_jack said...

@Eliza
u're welcome, kak. Yummmyyy!...thanks 4 trying....lebiuuu... :)