Tuesday, October 27, 2009

Nasi Lemak, Poached Egg & Sambal Sotong

Salam...
Menu semalam ni tau. Bukan hari ni. Hehe..biasalah, sejak mengalami masalah teknikal ni, payah betul ler nak update n3 setiap hari. Lappy satu lagi tu msh kat icu lagi...ala2 Sleeping Beauty' gitu....huhu.
Ok, nasi lemak ni dah lama gak tak masak. Maka, semalam tu buatlah dgn sambal sotong sekali. Sedap sangat2....habis licin!...Alhamdulillah...

Menggunakan resepi nasi lemak yang dh biasa dibuat. Boleh rujuk DI SINI atau DI SINI.

Untuk resepi Sambal Sotong bolehlah refer DI SINI atau DI SINI yer...

Haa, yang ni pulak ialah Poached Egg. Baru kali pertama buat ni. Belajar daripada sifu masakan, K.Nor Ganu. Terima kasih byk2 yer kak sb sudi berkongsi ilmu cara2 membuat poached egg. Cuma dyg x rendam telur ni lepas direbus. Biarkan ia sejuk je, lps tu baru bukak plastiknya perlahan2. Memang mudah sgt2!!...Amacam, sifu??...dapat sijil tak ni??..heheh. Yang kat tengah2 tu mmg disengajakan terbuka biar nampak ade kaler n nampak seksi sedikit...hihik...Jadi, sesiapa nak cuba buat poached egg ni bolehlah rujuk DI SINI.



4 comments:

ain said...

lawa pulak poched egg tu!!!!

dayang_jack said...

k.ain, ye ker? hihik...tq. Tp nak try lagi nanti. biar sampai puas hati.. :)

LOVE said...

Kak Dayang, ingat nak mintak nasi lemak sepinggan. Tapi akak dah inform itu meal smlm..kekeke!
Poached egg tuh nampak cun la kak! ;)How u did that???

dayang_jack said...

Love, kalau love dtg skrg leh juga akak buatkan, skjp je tu, buh dlm daun pisang, makan panas2..mmg sedap tu..heheh...poached egg tu klik kat umh k.Nor. Akak dh abis kursus dh..hehe