Layan dulu yer...nanti update gambar lagi....tuan rumah kebizian sket masa ni. Thanks for stoppin' by.
Kek Coklat Lembut
bahan-bahan : Loyang 9 inci @ 10 inci
- 2 cawan tepung gandum
 - 4 biji telur A
 - 1/2 cawan serbuk koko
 - 1/2 cawan susu cair
 - 2 sk esen vanilla
 - 1/2 cawan minyak jagung
 - 1 cawan air panas
 - 1 sb ovalette
 - 1 sk baking powder
 - 1 cawan gula aising
 - 1 cawan gula perang
 
Cara-cara :
- Panaskan oven pada suhu 160C. Lengserkan loyang pembakar dgn mentega dan alaskan dgn kertas minyak. Sapukan lagi dgn mentega dan taburkan dgn sedikit tepung.
 - Putarkan semua bahan (kecuali minyak dan air panas) sehingga gebu.
 - Kemudian masukkan air panas sedikit demi sedikit sambil diputar hingga sebati.
 - Tuangkan minyak jagung dan kacau sebati dengan menggunakan spatula.
 - Kemudian masukkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 35-40 minit atau sehingga masak (ikut kepanasan oven masing2).
 - Setelah masak, keluarkan dari oven dan sejukkan kek sebelum dipotong. Boleh juga hiaskan dgn topping kegemaran.
 

1 comment:
salam, lama sudah tak ke mari, ada kek coklat, lembut lak tu... yummynyaaaaaaa!!
Post a Comment