Saturday, January 19, 2013

Kek Lapis Cadbury Pandan



Yuhuuuuu! Assalamualaikum dan salam rinduuuu......

Apa khabar pengikut2 serta pengunjung2 setiaku sekalian???....Semoga anda semua sentiasa sihat dan ceria selalu. Sudah begitu lama dayang x menjengah blog sendiri apatah lagi nk ber'blogwalking'...waduhh...rindunyaaa...banyak masa dihabiskan dengan urusan keluarga dan hal2 yg lain. Memang tak berkesempatan utk update apa2. Tapi hari ni kugagahkan jugak utk menulis kerana x dpt dah nk menahan rindu....huhu. Alhamdulillah....dapatlah menulis sekurang2nya satu resepi kek lapis lagi yg mana resepi ni sepatutnya dayang update pada penghujung tahun lepas lagi. Ooppss! Meskipun agak terlewat, tetapi dayang nak wish jugak ...Selamat Tahun Baru ye kpd anda semua.... Semoga tahun ini segala hasrat dan impian akan terlaksana dengan jayanya. 

Dayang juga sgt2 berterima kasih kpd semua yg sudi singgah ke teratak usang hamba ni..adehh... biarpun rmh tak bertuan, namun kubersyukur kerana setiap hari ada saja kunjungan silih berganti utk mencari dan mencuba resepi2 dari dapur yg x seberapa ni... terima kasih sekali lagi. Ada byk komen yg tak berbalas hingga kini. Maaf byk2 ye. Sekiranya berkesempatan nanti, dayang akan reply.

Cuma dayang ingin berpesan sekali lagi, sekiranya anda ingin Copy n Paste resepi dari sini ke website anda, silakan ye...dan tak perlu meminta izin dari dayang. Yang penting resepinya diletakkan sumber, tu dah memadai. Lagi satu, sekiranya ingin mengambil/meminjam gambar masakan dari sini, dayang izinkan juga tetapi gambar tersebut tidak di'crop' dan diubah watermark. Biarkan dengan gambar asalnya saja. Tetapi seboleh2nya mintalah keizinan terlebih dahulu dari empunya resepi...itulah sebaik2nya. okay?...hehe.

Orait, tak dapat pot pet memanjang. Dah terlalu ramai teman FB tanya resepi kek lapis ni....aduhaaiii, siannyaaa...dari tahun lepas lagi tak ter'update'...hmm. Sejak virus M melanda ni, lagilah rancak bercuti panjang...huhuh. 

Tak silap dayang, kek lapis cadbury ni dayang buat selepas raya tahun lepas. Buat adunan separuh je ni sb tu nampak rendah sket. Saja nk perhabiskan stok coklat cadbury yg ada tu....tu pun x cukup gak nk buat utk separuh adunan...nasib baiklah dpt adjust. Kek ni lbh kurang sama rasanya dengan kek Lapis India/Cadbury, cuma ada berperisa pandan sket. Bagi penggemar2 pandan, pasti tak boleh resist....mesti suka rasa kek ni... :)

O ya sebelum terlupa, ada yg tanya mcm mana nk susun coklat cadbury ni. Tak cair ke kalau dibakar? Jawapannya tak. Senang cerita, letak adunan ke dalam loyang, ratakan. kemudian susunkan kepingan coklat secukupnya dan terus bakar/gril hingga perang. Inshaa Allah, coklat tak cair. Coklat Cadbury je tau, sila jgn guna coklat brand lain ye...hehe.

Gambar contoh menyusun kepingan cadbury mengikut citarasa...

Ini pula jenis cadbury yg digunakan....

Ok, di sini dayang kongsikan resepi mudahnya. Selamat mencuba!

Kek Lapis Cadbury Pandan

bahan-bahan: loyang 8" x 8"
  • 500g mentega berkualiti tinggi (dayang menggunakan mentega Anchor)
  • 300g tepung biskut marie (biskut marie dikisar halus, diayak dan kemudian ditimbang)
  • 150g gula halus
  • 10 biji telur gred A 
  • 75 ml air sejuk (dari peti ais)
  • 50g serbuk santan (1 peket)
  • 11/2 sudu besar ovalette
  • sedikit esen vanilla
  • 300g susu pekat manis
  • kepingan coklat Cadbury secukupnya
  • pes pandan secukupnya
  • kelapa parut kering (optional)
Cara-cara:
  1. Sediakan loyang kek dan griskan dengan mentega. Alaskan loyang dengan baking paper. 
  2. Satukan tepung biskut marie, santan serbuk, telur, ovalette, gula, esen vanilla dan air sejuk ke dalam mangkuk pengadun dan putar adunan hingga kembang. Ketepikan.
  3. Dalam mangkuk adunan berasingan, putar mentega bersama susu pekat hingga berkrim dan gebu. Kemudian satukan dengan adunan tepung tadi. Sebatikan.
  4. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Bahagian 1, 2 dan 3 (B1, B2 dan B3)
  5. Ambil B1 dan masukkan pes pandan. Gaulkan rata-rata. Manakala sukatan B2 dan B3 dibakar dalam warna asal. 
  6. Ambil 7 sudu besar adunan warna asal dan ratakan ke dalam loyang dan bakar/gril hingga keperangan (api gril selama lebih kurang 5 minit, tetapi bergantung pada kepanasan oven masing-masing).
  7. Ulangi melapis dengan adunan warna asal dan bakar (untuk lapisan kedua).
  8. Kemudian sudukan 7 sudu besar adunan pandan ke dalam loyang. Ratakan. Susunkan kepingan coklat cadbury secara rambang atau mengikut ciatarasa. Jika suka, taburkan sedikit kelapa parut kering pada adunan hijau tadi. Kemudian barulah dibakar/gril. 
  9. Ulangi proses dengan 2 lapisan adunan warna asal, diikuti 1 lapisan adunan warna hijau. Buat hingga habis. 
  10. Kemudian bakar lagi kek dengan api atas dan bawah dengan suhu 160C selama 10 minit. 
  11. Sejukkan kek sebelum dipotong.


20 comments:

Siti Faizah Raini said...

aduhhh..terliur siti tengok,belum rasa^-^
terbuka luas selera nak makan ni

HusnAizad said...

Thank akak sudi share resepi...

Choco Ani said...

aduhai sedapnya rasa nak amik je dari gambar tu mam mam ;) thx ya resepinya

Nooriah Abdullah said...

sedapnya nampak mesti nak kena try jgak ni rugi dah ada resepi thanks DJ

ilahjy said...

DAYANG KAK ILAH TAK RELAAA duduk lelama kat oven... pernah sejarah buat sekali jer..sakit dan lenguh kai berdiri.. pastu tak buat dah kek lapis srwk.. tapi bila tgok yg ni tergugat iman kak hehehehe kesemuanya best2 belaka...

rahel said...

Salam Kak Dayang,cantik dan kemas sangat kek lapis coklat ni...pastinya enak banget...teringin nak terai jugak...

Shahrunnisak Abdul Karim said...

oh...sangat sedap..terliur dibuatnya.
Kenapa Shaklee Pilihan Saya

Ash&Wati said...

Kak DJ, kmk pun oven ada bake ngan fan bake. patut pake nak ney 1?

lkitchen.org said...

Kk cantik, sy udh 2 kali coba buat...tapi belum berhasil dikarenakan saya belum kenal tingkat kepanasan oven saya hehhehe... Insya Allah percobaan ke 3 akan berhasil...nanti saya kirim hasilnya ya....makasih resepnya ya kak....

DjDayang Jack said...

@Siti Faizah Raini

hehe...tu ler psl... kek ni dh lama buat n sekelip mata je daaah habiss...mmg sedaaappp! :)

DjDayang Jack said...

@HusnAizad

sama2 Husni. bl2 free nanti try la ek :) tq singgah!

DjDayang Jack said...

@Choco Ani

huhuh...bahaya tuu... nasib baik x kuar dr skrin...kang x psl2 nk tepek gambo lagi...hahaha...

DjDayang Jack said...

@Nooriah Abdullah
u're welcome.... selamat mencube ye. :)

DjDayang Jack said...

@ilahjy

kak Ilah...mmg first time melapis ni mmg agak memenatkan...tp lelama ok la tuu...yg penting kte rs seronok n x putus semangat... nanti cube tau... :)

DjDayang Jack said...

@rahel
w'salam rahel...

mekasih ye. mmg enak banget! free2 nanti leh ler rahel cube resepinya. belum cube belum tau kan3x...heheh

DjDayang Jack said...

@Shahrunnisak Abdul Karim

thanks dear ...hehe. mmg sedaap!

DjDayang Jack said...

@lkitchen.org

Adik manis, hehe... x apa, mmg begitulah lumrahnya nk membakar dan melapis kek ni. kena kenali dulu oven yg kita gunakan. semoga berhasil dgn jayanya ye. tq :)

DjDayang Jack said...

Dear Wati,

waduhh...oven ktk xlah kmk tauk mcmney koh. asal ada fungsi api atas jak, boleh dipakey ya. Kmk pun oven guna Grill jak sb xda fungsi api atas. mun ktk fungsi grill ya, guna jak k. :)

~Emaa Hasnah (^_^)~ said...

kek yang sedap.salam singgah n kenal =)

Siti Salmah said...

Dear Dayang, tq very much for supporting our brand - Cadbury..!